Горанов: Еврозоната не е сладкарница

До седмици ще сме 100% готови за еврочакалнята

Горанов: Еврозоната не е сладкарница | StandartNews.com

 

 

До няколко седмици ще сме на 100 процента готови за чакалнята за еврозоната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за БНТ. Той добави, че очаква дотогава търговската банка, която имаше проблем с еврокритериите за капитала, да го попълни. В момента изпълнението на изискванията на ЕЦБ в тази кредитна институция е на 70%, но зад тези проценти се крият десетки извървяни стъпки, уточни Горанов.

Смятам, че големите икономики, които действат заедно ще са много по-подготвени за посрещане на предизвикателствата, отколкото малките, които действат самостоятелно, заяви финансовият министър като аргумент защо твърдо подкрепя влизането ни в чакалнята на еврозоната. Според него има 2 групи, които са противници на този процес. Едните не вярват, че еврото ще продължи след пандемията, а другите не искат реализация на такъв политически успех.

Горанов припомни, че еврозоната не е сладкарница и че не можем само консуматорски да гледаме на нея, а това е въпрос на европейски ценности. Той е убеден, че Европа ще излезе от кризата както по-мъдра, така и по-обединена, „защото едни от нещата, които  коронавирусът премахна са дребните спорове“.

Горанов обяви и кой голям дебат ще тръгне след пандемията.

Винаги съм имал подозрения, че има свръхконсумация на медицински услуги, каза финансовият министър и добави, че в момента има драстичен спад на хоспитализациите, а дейността на клиничните пакети е на 30 процента. Тепърва ще анализираме какво означава това, какви са реалните нужди и потребности на здравната ни система, коментира Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай