Голям ден за борсите. Падат ли лихвите в два континента?

Всички чакат решението на ЕЦБ и Федералният резерв

Голям ден за борсите. Падат ли лихвите в два континента? | StandartNews.com

Фондовите пазари на двете страни на Атлантическия океан регистрираха втора поредна печеливша седмица (19-23 август) благодарение на положителните икономически данни, междинни отчети на компании и нарасналите очаквания за намаляване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв на САЩ (Фед). Българската фондова борса съвпадна с тенденцията, като индексите в София се покачиха между 0.09% и 1.17%.

Протоколите от последните заседания на ЕЦБ и Фед, публикувани в четвъртък, повишиха надеждите на инвеститорите за предстоящо намаление на лихвите. Членовете на ръководствата на двете банки са посочили, че намаление е "вероятно" през септември, при условие че инфлацията продължи да се забавя.

В петък, председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че е време за първото понижение на основната лихва след пет години, но не посочи конкретна дата. Пауъл подчерта, че времето и темпото на намаляването на лихвите ще зависят от икономическите данни и рисковете. Инвеститорите смятат, че Фед ще намали лихвите до 3.00%-3.25% до края на 2025 г., значително под сегашния диапазон от 5.25%-5.50%.

На следващото си заседание през септември Фед ще предостави актуализирани икономически прогнози, а същото се очаква от ЕЦБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай