Глобата на митниците е заради карго от Китай

Отстранени са нередностите, каза Ананиев. Най-вероятно ще връщаме 55 милиона евро, контрира Василев

Глобата на митниците е заради карго от Китай | StandartNews.com

55 милиона евро, които България трябва да върне към европейския бюджет, е заради нарушения, свързани с тарифирането на карго от Китай. Това стана ясно от изказването на ексфинансовия министър Кирил Ананиев на пресконференция на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Нов шеф и в митниците. Старият закован от ОЛАФ

 По-рано новият финансов министър Асен Василев изнесе притетеснителни данни за доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти.

Асен Василев: Възможно е България да връща 55 млн. евро на ЕС:: Investor.bg

По думите на Ананиев става дума за стоки, вкарвани в страната на цени, далеч под средните в ЕС. Но това било проблем не само на България, но и на всички държави в Общността. Той цитира 2,5 милиарда евро, с които е глобена Великобритания, когато е била член на ЕС.

Ананием обясни, че заради нарушенията в Агенция „Митници“ спешно е бил променен закона, така че да се въведе допълнително обезпечение при тези рискови стоки. После имаше отново проверка на ОЛАФ, кото дадоха задоволителна оценка за промяната, което по тяхната скала е най-високата, обясни Ананиев.

Властта :: ГЕРБ: Правят се политически уволнения (ВИДЕО) :: Monitor.bg

Според Василев обаче проблемът не е приключил.

„Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, заяви Асен Василев.
С негова заповед ръководството на Агенция „Митници“ бе сменено. На мястото на досегашният шеф Георги Костов е назначен Павел Тонев.

Източник на Narod.bg от върховете на митниците твърди, че истината за китайското карго е много по-брутална и тя тепърва трябва да бъде съобщена.  Според близки до новата власт, докладът на ОЛАФ казва още, че за последните 4 години голяма част от китайското карго за страните от ЕС е преминало през България, главно през пристанище „Варна-запад”, Илиянци и Кремиковци.

Според изчисленията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в чиито прерогативи влизат разследване на измами, свързани с бюджета на ЕС, корупцията и сериозните злоупотреби в европейските институции, китайското карго, е ощетило бюджета с над 1,5 милиарда лева, което е истинската причина за отстраняването на Георги Костов, твърди сайтът.

По темата за доклада на ОЛАФ написа още миналата година и сайтът Лупа.бг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай