Георгиева към правителствата: Моля, харчете!

Трябва да изградим икономиката на утрешния ден, каза шефът на МВФ

Георгиева към правителствата: Моля, харчете! | StandartNews.com

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева подчерта важността на непрекъснатото предоставяне на подкрепа от страна на властите на страните за икономиката.

"Моля, харчете. Харчете колкото можете и малко повече. Продължавам да се застъпвам за адаптирането на паричната и фискалната политика, които предпазват икономиката от колапс във време, когато умишлено ограничаваме както производството, така и потреблението", каза Георгиева.

Тя похвали мерките, предприети от руските власти за преодоляване на кризата, причинена от икономическите последици от пандемията, отбелязва ТАСС.
"И искам да похваля Русия - Централната банка и министерството на финансите координирано направиха точно това. Те осигуриха защита на икономиката", подчерта шефът на МВФ.

„Това все още е важно, все пак трябва да бъдем много внимателни, за да не прекратим преждевременно подкрепата, защото ако направим това, ще получим вълна от фалити и структурна безработица“, каза директорът на МВФ. Георгиева отбеляза, че като цяло е по-лесно за страните с по-стабилни икономики да преодолеят кризата.

"Страните с по-слаби основи преминават през икономическата криза много по-драматично. И обратно: страни като Русия, които са изградили солидни основи, са по-способни да издържат на шока. Силните основи имат значение", подчертава лидерът на МВФ. От фонда призовавата световната общност да работи по проблема на неравенството вследствие на пандемията на коронавируса, с акцент върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници.

"След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство", заяви Кристалина Георгиева.

Според ръководителя на МВФ кризата засяга особено младите нискоквалифицирани кадри.

„Следователно се нуждаем от финансови лостове, включително в областта на данъчното облагане, за да сведем до минимум щетите за такъв персонал“, убедена е Георгиева.

„Трябва да преминем към икономика с ниско потребление на въглеводороди“, каза още Георгиева. "Връщането към 2019 г. (след пандемията) не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден", каза тя, цитирана от БГНЕС.

"Нашата задача е е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа".

Според ръководителя на МВФ инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

Директорът на МВФ отбеляза значението на ваксинацията за икономическия растеж. В същото време Георгиева призова да се насърчават едновременно цифровата и зелена икономика.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай