Географските инфосистеми помагат на икономиката

Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво

Географските инфосистеми помагат на икономиката | StandartNews.com

За 21-а поредна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Събитието беше официално открито от Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Мария Габриел, еврокомисар "Иновации и младеж" в Европейската комисия, Джъстин П. Фридман, заместник-посланик на САЩ в България, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума в страната.

В рамките на официалното откриване министър Желязков подчерта ключовата роля на Географските информационни системи за развитието на различни сектори на икономиката. „В наши дни не можем дори и да си представим какъв би бил животът без географските информационни системи. Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво.“ каза министър Желязков. Той също така припомни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година завърши голям ГИС проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура на страната, което подпомага не само по-ефективното планиране,  но и по-доброто управление на обществените ресурси.

„Предизвикателствата пред околната среда са изключително големи и именно ГИС се явява основна и необходима ИТ платформа“, коментира заместник-министър Живков в рамките на официалното откриване. МОСВ е сред първите институции в България, които са внедрили Географски информационни системи в практиката си. ГИС технологии се използват за създаване на информационна система за защитените територии НАТУРА 2000 в страната, както и за управление на водните ресурси, за нуждите на природните и националните паркове, борбата с наводненията и други, отбеляза заместник-министър Живков. В момента Министерството на околната среда и водите разработва проект за управление на водите на река Искър в реално време, който се явява пъpвa фaзa нa Haциoнaлнaтa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa вoдитe в peaлнo вpeмe в Бългapия, подчерта той.

Световният ГИС Ден продължи с пленарна сесия, в рамките на която Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) споделиха своя международен опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай