Газът иде, няма  време за игрички

Стратегически за България и ЕС проект за 2,3 млрд. лева зацикли по нашенски

Газът иде, няма  време за игрички | StandartNews.com
  • Стратегически за България и ЕС проект за 2,3 млрд. лева зацикли по нашенски

  • Странните решения на "Булгартрансгаз" правят невъзможно пускането на синьото гориво към Европа от началото на 2020 г. 


Стратегически за България и ЕС проект на стойност почти 2,3 млрд. лева зацикли по български. Става въпрос за търга за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, част от "Турски поток". Това се случва след странно решение на "Булгартрансгаз" да декласира първоначално избрания кандидат "Аркад", който обжалва в антимонополната комисия и спечели. И докато "Булгартрансгаз" анализира и умува дали да да продължи с жалбите, като поиска становище от ВАС, или отново да тръгне към подписване на договора с "Аркад", времето си тече. А с всеки изпуснат ден все повече се увеличава вероятността да закъснеем със строежа на тръбата. Но няма ли това закъснение отново да бръкне в джоба на данъкоплатеца заради  санкции по неизпълнени договори? Със сигурност ще търпим и загуби на значителни финансови приходи от синьото гориво.
---------------

 

През последните десетилетия сме свидетели, че газът е силен коз за решаване на геополитически спорове и проблеми. Но синьото гориво служи само на големите играчи, които го имат в изобилие. За съжаление ние, малките, сме принудени да правим какви ли не пируети, за да ни дадат поне трохите от голямата газова трапеза.
Преди години България отказа да пусне "Южен поток" през територията на страната в името на членството си в ЕС и правилата, които ни налага то. След като политическите аргументи надделяха над икономическите, се лишихме от възможността да спечелим от транзитните такси и строителните работи. Според експерти, пропуснатите ползи са 448 млн. евро годишно, на които е можело да разчитаме около 25 г. 
В крайна сметка вместо "Южен", се реализира "Турски поток". И след като дълго време тръпнехме заради тежкото мълчание на Кремъл дали тръбата ще мине през нашата територия или ще ни заобиколи, в началото на годината стана ясно, че все пак транзитът ще е през България.
От нас се иска да построим 474-километровото трасе през България до изходната точка близо до град Зайчар. Предвидени са и две нови компресорни станции. Но задачата се усложнява, защото тръбата трябва да е готова до края на годината

В края на януари 2019 г. "Булгартрансгаз" подписа договори с руския концерн "Газпром" и с подразделение на швейцарската "Мет Груп" за транзит на конкретни количества природен газ за Сърбия от януари 2020 г. и с ангажимент за осигуряване на пълния капацитет на тръбата от 19.343 млрд. куб. м годишно от януари 2021 г. 
Ако не успеем да се справим в срок, вероятно ще плащаме сериозни финансови санкции заради неспазени договори. 
Но, както обикновено се случва у нас, процедурата по избор на изпълнител зацикли. И то поради причини, изглеждащи необосновани на фона на загубите, които има опасност отново да претърпим. 

Офертите на кандидатите с 1,2 млрд. разлика

В началото на април "Булгартрансгаз" обяви саудитския консорциум "Аркад" за победител в конкурса за изграждането на газовото трасе. 
Обединението с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия, предложи цена от 1 288 739 305,11 евро за изграждането на тръбите за 250 календарни дни. Ако срокът е 615 календарни дни, цената е 1 101 203 220,11 евро. 
Офертата на "Аркад" бе класирана на първо място от възложителя на проекта, защото е с цели 1,2 млрд. евро по-ниска от тази на втория класиран кандидат - ДЗЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). Той предлага цена от 2 414 712 667,85 евро за 250 дни и 1 600 867 584,88 евро за 615 дни. 
От протокола на "Булгартрансгаз" (БТГ) за офертите на кандидатите става ясно, че от реализацията на проекта "Аркад" ще постигне печалба от 5%, докато конкурентите от ГРРБ са си калкулирали печалба от 20 на сто.
Саудитският консорциум е готов да изработи инвестиционния проект с чертежите и детайлите за газопровода за 60 дни, ГРРБ е предложил срок от 134 дни.

Как празниците през май спряха проекта

Месец по-късно обаче се случи странен обрат. На 28 май "Булгартрансгаз" обяви, че за изпълнител е избран консорциумът ГРРБ. Участници в него са "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л-клон България. 
Като причина да избере втория класиран "Булгартрансгаз" посочва, че "Аркад" не подали изискваните документи в пълен комплект за сключване на договор нито в законовия срок, нито в удължения по тяхна молба. Това, според възложителя, представлява отказ от сключване на договора. 
Според БТГ, липсата на намерение от страна на "Аркад" да сключи договор за изпълнението на поръчката се подкрепя и предложенията за промени в проектодоговора, както и в искането на пояснения, които били в противоречие със ЗОП.
Междувременно пък класираният на второ място ГРРБ е свалил с 500 млн. евро цената за изграждането на трасето и така офертата му слезе под тази на "Аркад". Как обаче промяната се приема след като са свалени картите на участниците в конкурса - не е ясно.
"Аркад" подава жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението на "Булгартрансгаз". От нея става ясно, че БТГ не е уважил искането за удължаване на срока за окомплектоването на всички документи до края на май, за което е имало обективни причини. Осигуряването на пълния комплект документи се забавило, тъй като съвпаднало с православния и католическия Великден, 1 май, Гергьовден и свещения за мюсюлманите месец Рамадан, пише Медиапул. Така, поради изброените празници, в България е имало общо 14 неработни дни, без да се броят почивните дни в Италия и Саудитска Арабия. Проблем се оказали и малкото преводачи от арабски език в България, заради което преводите отнемали по-дълго време, отколкото например от английски език. 

От "Аркад" не са съгласни и с ултимативното искане за сключване на договора, защото това е трябвало да се съгласува между двете страни. Саудитците не са съгласни и с тълкуването, че неявяването на представители на "Аркад" на среща с БТГ е отказ, защото ако има такъв, то той трябва да се декларира. Освен това държавното дружество противозаконно е приело подобрената оферта на ГРРБ – такава възможност не се допуска от Закона за обществените поръчки, посочва жалбоподателят. 

Декласираният претендент заявява, че реално не е представил само изискваната от БТГ банкова гаранция за добро изпълнение в размер на 64.436 млн. евро и документ за осигурено финансиране на проекта с над 1.102 млрд. евро. От "Аркад" посочват, че на 27 май им е било издадено писмо от "Ал Джазира Банк", че процедурата по издаване на гаранцията за добро изпълнение е достигнала до своя заключителен етап.

А сега накъде?

На 30 юни антимонополната комисия излезе с решение, че няма основания за отмяна на избора на "Аркад" и отказа на държавното  дружество предварителното изпълнение на договора с ГРРБ.
В отговор на решението на КЗК да върне "Аркад" за изпълнител на проекта, от "Булгартрансгаз" обявиха, че ще анализират решението на антимонополната комисия. След това ще се реши дали то да бъде обжалвано пред ВАС или да се тръгне отново към подписване на договор с "Аркад". Становището на газовия оператор  ще зависи от това кой от двата варианта ще осигури по-бърза реализация на проекта предвид подписаните договори за транзит на руски газ от Турция до Сърбия от януари 2020 г. 
"Булгартрансгаз" обаче вече забавя изграждането на газопровода, тъй като 250 дни са необходими за построяването на необходимата инфраструктура за старт на частичните доставки.
Годината е преполовена и до края й остават по-малко от 180 дни. Така, докато дойде време за първата копка, и най-големият факир да бъде избран за строител, газът от Турция за Европа едва ли ще потече по нашите тръби в уговорения срок.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай