Френска компания налива милиони в Западна България

Очаква се инсталацията да заработи до 2027 г.

Френска компания налива милиони в Западна България | StandartNews.com

Френска компания вдига нова инсталация в България. 

"Ер ликид" (Air Liquide) ще инвестира 100 милиона евро в нова инсталация за разделяне на въздуха от атмосферата на основните му компоненти - азот и кислород (ASU), както и в надграждане на четири съществуващи подобни съоръжения в Германия и България, за да снабдява германския концерн за добив и преработка на метали "Аурубис" (Aurubis), съобщи на официалната си страница "Ер ликид", предава БТА. 

Съгласно условията на подписаната сделка, която беше обявена вчера, френският индустриален гигант ще доставя големи количества кислород и азот за подпомагане на производството на мед и други метали.

Новата система за разделяне на въздуха ще бъде разположена в Западна България и ще замени старо оборудване, произвеждайки по-големи обеми кислород и азот и използвайки 7 процента по-малко електроенергия в процеса.

В допълнение към осигуряването на големи обеми кислород и азот за нарастващото производство на мед и други метали от „Аурубис“, тези инсталации ще подпомогнат и развитието на пазарите на индустриалните търговци в двете страни.

Очаква се инсталацията в България да заработи до 2027 г.

В Германия "Ер ликид" ще обнови съществуващите четири инсталации за разделяне на въздуха в обекти на "Аурубис". Обновяването на тези обекти също се очаква да бъде завършено през 2027 г.

Обектите в Германия ще снабдяват "Аурубис" с кислород и азот за производството на мед и други благородни метали и ще обслужват промишлените търговски и здравни пазари в Северна Германия.

Емили Мурен-Ренуар, член на изпълнителния комитет на "Ер ликид", отбелязва дълготрайното партньорство на френската компания с "Аурубис", което продължава повече от 25 години.

Промишлените газове, доставени от "Ер ликид" на "Аурубис", ще допринесат за развитието на сектор, заемащ централна роля в енергийния преход и иновациите.

Според изпълнителния вицепрезидент по енергийни и климатични въпроси в "Аурубис" Улф Геркенс компанията инвестира масово в нови начини за декарбонизирано производство на метали, като например разглеждане на процеси, готови за преминаване към водород.

В световен мащаб "Ер ликид" има 66 400 служители в 75 държави, като обслужва повече от 3,8 милиона клиенти и пациенти.

В България "Ер ликид" снабдява повече от 600 клиенти, включително международни компании от стоманодобивната, химическата, хранително-вкусовата и металообработващата промишленост, както и средни предприятия и занаятчийски фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кольо
преди 1 месец

На най-бедните и въздуха им взеха!

Откажи
Дизела
преди 1 месец

И къде е ползата за българите бе фашисти.

Откажи