Френска компания брои 3,21 млрд евро за „Гетуик”

Френска компания брои 3,21 млрд евро за „Гетуик”

Френска компания брои 3,21 млрд евро за „Гетуик” | StandartNews.com

Френска компания купи британското летище „Гетуик”. Базираната във Франция Vinci Airports придобива контрола над второто по натовареност летище на Осрова, съобщи Би Би Си. Vinci Airports ще плати 3,21 млрд. евро за 50.01% от лондонското летище. Очаква се сделката да бъде приключена до средата на 2019 г.

Миноритарният пакет от 49.99% ще се управлява от инвестиционната група Global Infrastructure Partners (GIP). Съгласно сделката GIP ще намали наполовина дела си до 21%, а Инвестиционният фонд на Абу Даби ще остане със 7.9%. Останалите дялове са разпределени между американски и южнокорейски пенсионни фондове и австралийски държавен инвестиционен фонд.

Vinci Airports е част от инфраструктурния конгломерат Vinci - един от най-големите строители и концесионери на инфраструктура в света.  Близостта на Брекзит"вероятно ни помогна да приключим сделката", каза Николас Нотеберт, шеф на летищата на „Vinci“.

В дните преди Коледа летище "Гетуик" влезе в световните новини, след като бе атакувано с дронове. Летателните машинки затвориха летището за 36 часа и объркаха пътуването на над 100 000 пътници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай