Франция нанесе грандиозен удар по Apple

На американския технологичен гигант е наложена глоба от 1,1 млрд. евро

Франция нанесе грандиозен удар по Apple | StandartNews.com

Властите във Франция, които следят за защита на конкуренцията, обявиха, че налагат глоба на американския технологичен гигант Apple от рекордните 1,1 млрд. евро заради антиконкурентни практики. Това става след продължили близо десетилетие разследвания, съобщават световните информационни агенции.

Решението идва заради предполагаемото антиконкурентно поведение на Apple в неговите мрежи за дистрибуция и продажби.

Регулаторът уточни, че двама от търговските на едро на Apple - Tech Data и Ingram Micro, са глобени съответно с 63 млн. евро и 76 млн. евро за незаконно договаряне на цените.

Според френския регулатор "Apple и неговите двама търговци на едро са се договорили да не се конкурират помежду си и да попречат на дистрибуторите да се конкурират помежду си, като по този начин стерилизират пазара на едро за продукти на Apple".

Миналия месец Генералната дирекция за конкуренцията, потреблението и борба с измамите глоби Apple с 25 млн. евро за практиката на компанията за забавянето на работата на iPhone след обновяване на операционната система. Това последва пускането от Apple на актуализация на операционната им система iOS преди няколко години, която доведе до нова функция за по-стари устройства.

Тогава американската компания призна за забавяне на по-старите модели iPhone, за да ги поддържа по-дълго. Вълната от съдебни дела последва съобщението на Apple. Apple заяви, че има алгоритми, които да помагат за поддържане на iPhone с оптимална производителност, ако има по-стара батерия вътре, която не може да бъде в крак с необходимата мощност. Компанията твърди, че мярката е била насочена към предотвратяване на неочаквани изключения на устройствата и поддържане на тяхната работа в най-добрия случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай