ФОРУМЪТ НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Менда Стоянова иска децата ни да останат да работят в България

ФОРУМЪТ НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Менда Стоянова иска децата ни да останат да работят в България | StandartNews.com

Образованието е ключово за бъдещето на развитието на държавата. Заради това е и ключов приоритет на правителството. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание Менда Стоянова по време на форума "Да! На българската икономика" в София. Първата за годината дискусия от националната кампания е посветена на един от най-големите проблеми за бизнеса у нас - липсата на кадри.

Стоянова разкри, че кабинетът вече работи заедно с бизнеса по проблема за връзката между образованието и пазара на труда. По думите й до няколко месеца ще има конкретни мерки. "Години наред говорихме за безработица и за това как да я намаляваме, търсихме мерки. Сега българската икономика вече няколко години расте и се усеща недостигът на работна сила", отбеляза Стоянова.

Тя определи този проблем като номер дено за страната ни, който може да се превърне в спирачка за развитието на икономиката. "Не трябва да го допускаме", подчерта шефът на Бюджетната комисия.

Тя обаче посочи и друг проблем с работната сила, а не само неквалифицираността. "Вече се усеща и физическият недостиг на работната сила у нас. Той ще продължава да бъде голям проблем", отбеляза Менда Стоянова. И призна, че трябва да се търсят начини за мотивация на "нашите деца да останат да работят в България".

Менда Стоянова подкрепи искането на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за облекчаване на процедурите за назначаване на чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай