Фолксваген търсят кадри в детските ни градини

Идните поколения от работници в страната ни са от интерес за германския концерн

Фолксваген търсят кадри в детските ни градини | StandartNews.com

Не само кадрите, с които разполага България днес, но и идните поколения от работници в страната ни са от интерес за германския концерн „Фолксваген“. Делегация на компанията е инспектирала детска градина с немски език в София, като това е станало факт само ден преди официалното посещение на германския федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в България на 4-и април, съобщава германското издание „Ханделсблат“.

Според информации на германски медии "Фолксваген" (VW) е свела до две държави своя избор за строителството на автомобилен завод в Югоизточна Европа. Позовавайки се на агенция ДПА и на бизнес ежедневника "Ханделсблат", сайтът www.seenews.com съобщи, че надзорният съвет на водещия германски автомобилостроител ще избира между България и Турция на среща след края на католическите Великденските празници, които са този уикенд.

В информацията също така се напомня, че сръбският президент Александър Вучич заяви през март, че "Фолксваген" ще избира между България, Сърбия, Румъния и Турция като нова локация на завод за производство на автомобили.

Според "Ханделсблат" обаче, по-ниските разходи за труд в сравнение с Германия са основното предимство както на България, така и на Турция. Изданието също така припомня, че потенциалното изграждане на фабрика в Югоизточна Европа е предизвикало безпокойство в работния съвет на "Фолксваген", който е призовал ръководството на компанията да реинвестира в съществуващи инсталации вместо да отваря нови.

През миналия ноември главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс обяви, че компанията търси място за изграждане на нов автомобилен завод на стойност около 1,4 млрд. евро в Източна Европа, който да стартира производство след 2022-а година.

Компанията планира да прехвърли производството си на автомобили с повишена проходимост (SUV) от моделите Skoda Karoq и Seat Ateca в новата фабрика, в която ще работят 5000 служители, от досегашния завод в Квасини, Чехия, посочи през миналата година Херберт Дийс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай