Четвъртък,

Фолксваген призна: Или Турция, или никъде

От: Редактори -
A
A
A

Концернът „Фолксваген“ е решил, че ще инвестира в изграждането на завод в Турция, или изобщо няма да изнася свой нов завод в друга държава. Ръководството на компанията е разкъсвано между това да постъпи правилно, с оглед на офанзивата на Турция във войната в Сирия и факта, че компанията все пак трябва да мисли за икономическия си интерес.

Ако решат да не изграждат завод в Турция, германците няма да строят такъв никъде, а ще реорганизират производството във вече съществуващите си съоръжения.

Главният изпълнителен директор на „Фолксваген“ Херберт Дис защити решението на компанията да отложи евентуалното строителство на нов завод в Турция.

Германският автомобилен гигант обяви на 15 октомври, че ще наблюдава развитието на ситуацията след атаката на турски сили срещу част от сирийски регион, контролиран от кюрдските бойци.

"Докато се убиват хора, ние няма да положим първия камък близо до бойно поле", каза Херберт Дис в съобщение в социалната мрежа LinkedIn.

Той все пак призна, че заводът ще е от "икономически интерес" за Фолксваген и решението за изграждането му все още е отворено.

Германският автомобилостроител трябва да реши, взимайки предвид и "чисто икономическите съображения", и "моралната гледна точка", каза шефът на Фолксваген.

Автомобилостроителят не планира друго място за нов завод, но счита, че е способен да реорганизира производството в мрежата си, ако се наложи да се откаже от строителство в Турция.

Очакваната инвестиция за турския завод е между 1,2 и 1,5 милиарда евро с потенциал за разкриването на 4000 работни места.

Турско-кюрдският конфликт е особено деликатна тема в Германия, където три милиона жители с турска националност или произход включват около милион кюрди.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички