Fitch видя рискове в сделка на Еврохолд за ЧЕЗ

Рейтинговата агенция намали перспективата за три дъщерни дружества на холдинга

Fitch видя рискове в сделка на Еврохолд за ЧЕЗ | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция Fitch е дала негативна оценка за три дъщерни дружества на българския холдинг „Еврохолд България“. Те са получили негативна перспектива RWN („под наблюдение с негативна перспектива“) за дългосрочния рейтинг (IDR) и рейтинга за финансова стабилност на застрахователното лице (IFS), съобщава SeeNews.

Това става дни след като "Еврохолд" сключи споразумение с чешката ЧЕЗ Груп за придобиване на активите й в България срещу 335 млн. евро. Предстои по сделката да се произнесат Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и Комисията за финансов надзор /КФН/.

Трите дъщерни дружества на „Еврохолд“, получили оценка RWN, са застрахователната компания „Евроинс“ АД,  „Застрахователно дружество ЕИГ Ре“ ЕАД, както и на дъщерната фирма на „Еврохолд“ в Румъния – Евроинс Румъния Застраховане и Презастраховане. Третата компания вече имаше проблеми заради огромна ликвидна дупка. Затова, под натиска на румънските регулатори, премина през двугодишна оздравителна програма. Именно заради тези проблеми и Гръцката национална банка на три пъти, последният от които в началото на тази година, отказа на друга застрахователна фирма от структурата на „Еврохолд“ да придобие „Креди акрикол“, която в южната ни съседка оперира на животозастрахователния пазар, припомня "Монитор".

Оценката RWN отразява мнението на Fitch, че предложеното придобиване на българските активи на ЧЕЗ Груп може да доведе до финансови рискове поради очакваното високо съотношение на дълга във финансовата структура, както и до рискове, свързани с интеграцията и изпълнението. 

От съобщението на Fitch става ясно, че за покупката на ЧЕЗ  „Еврохолд“ разчита на под 25% собствен капитал. За над 75% от парите обаче холдингът разчита на външни заеми, става ясно от него. „Планираният висок дял на дълга в структурата (минимум 75% от стойността на придобиването) може значително да намали разпределимите печалби от активите на ЧЕЗ, особено в началото, предупреждават от агенцията сега“, посочват „Фич“. От агенцията очакват трансакцията да увеличи степента на задлъжнялост на „Еврохолд“ заради вида на сделката и предполагат, че холдингът ще осигури допълнителна подкрепа за структурата на финансиране, за да защити своите своите инвестиции. Подобен сценарий може да окаже допълнителен натиск върху капитализацията и/или финансовия ливъридж на холдинга, считат от агенцията, като се посочва също, че е възможен висок риск, свързан с възможностите за обслужване на дълга на активите на ЧЕЗ.

Планираният висок дял на дълга в структурата (минимум 75% от стойността на придобиването) може значително да намали разпределимите печалби от активите на ЧЕЗ, особено в началото, предупреждават от агенцията.

Oценката на самия мениджмънт на холдинга е по-различна: че задлъжнялостта не е висока и пред тях стоят множество различни опции.  По тази емисия "Еврохолд" има рейтинг B от Fitch.

Според агенцията „Еврохолд“ вероятно ще търси възможности за спестяване на разходи, за да подобри допълнително възвръщаемостта си от инвестиции, което би могло да доведе до допълнителни рискове при изпълнението.

Fitch очаква трансакцията да бъде в общи линии неутрална по отношение на съотношението на финансовия ливъридж и капитализацията на холдинга, което би изключило както капиталовото, така и дълговото финансиране, свързано с придобиването на активите на ЧЕЗ. Капитализацията на „Еврохолд“ въз основа на оценката на Fitch е „слаба“, докато изчисленият финансов ливъридж на холдинга е 65% в края на 2018 г.

Въпреки това Fitch очаква трансакцията да увеличи степента на задлъжнялост на „Еврохолд“ заради вида на сделката.

Агенцията счита също, че „Еврохолд“ ще осигури допълнителна подкрепа за структурата на финансиране, за да защити своите инвестиции. Подобен сценарий може да окаже допълнителен натиск върху капитализацията и/или финансовия ливъридж на холдинга.

Fitch очаква лихвените разходи, произтичащи от финансов дълг, свързан със сделката, да бъдат покрити от приходите, генерирани от активите на ЧЕЗ. Въпреки това агенцията очаква висок риск при изпълнението, свързан с възможностите за обслужване на дълга на активите на ЧЕЗ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай