Фирми хлопнаха кепенци заради потопа

Пожарна катастрофира в дъждовете, фермери фалират от градушката

Фирми хлопнаха кепенци заради потопа | StandartNews.com

Варна/Русе. Фирми затвориха заради изсипалия се над Североизточна България потоп. Проливният дъжд блокира работата на Свободната зона в Русе. Заради наводненията неколкостотин русенци не успяха да стигнат до работните си места в 40-те фирми в зоната и се върнаха по домовете си. Причината - огромно езеро, образувало се от пороя още на входа на логистичния и индустриален център. Повече от 20 часа валя през уикенда в крайдунавския град. За денонощие над града се изляха 95,8 литра на кв. метър. Три помпи отводняваха зоната.

Над 30 къщи пък бяха наводнени във Вълчи дол от неделния порой, каза кметицата Пенка Йорданова. Такава стихия местните не помнят от преди половин век. Дъждът е завлякъл цели късове асфалт по улиците, дори заличил напълно път от чакъл. През нощта пожарникари спасиха баба Недялка, която едва не се удави в къщата си. Водата колкото човешки бой е трябвало да бъде изпомпана, а старицата, която живеела сама - да бъде евакуирана при съседи. Пороят е завлякъл градини и животни, хората едва спасили добитъка от удавяне.

Пожарна кола, тръгнала да спасява бедстващи от наводнението хора, катастрофира насред потопа в Кубрат. Автомобилът на огнеборците бил блъснат от "Опел Астра", шофиран от 32-годишния Мустафа от Завет, който се опитвал, без успех да маневрира из потъналите във вода улици на лудогорския град. През последното денонощие над Кубрат се изсипаха 211 литра дъжд на кв. м. Заради придошли води са затворени четири шосета в Разградско.

Десетки производители на зеленчуци от Пазарджишко обявиха фалит след опустошителната градушка, която удари района преди дни. Здрав корен не е останал в 50 дка насаждения на Величка Перничева. Хората се канят да заведат дела, тъй като нито една противоградна ракета не е била изстреляна в облаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай