Финансист: Привличаме още инвестиции в Еврозоната

Левът няма да се обезцени, категорична е Илияна Цанова

Финансист: Привличаме още инвестиции в Еврозоната | StandartNews.com

Илияна Цанова - бивш служебен вицепремиер в кабинета на проф. Близнашки и зам.-управител на плана "Юнкер" се опита да успокои притесненията около въвеждането на еврото у нас. Тя публикува своята позиция за Еврозоната във фейсбук, коментирайки, че чува абсурди тези и целенасочена пропаганта.

По думите на Илияна Цанова дебатът дали България да влезе в Еврозоната не се води правилно. Като финансист тя посочва, че категорично не са основателни притесненията и че българинът ще спечели от въвеждането на еврото.

Ето и аргументите на Цанова, публикувани във Фейсбук:

1. Левът няма да се обезцени, когато влезем в Еврозоната и параметрите на валутния борд няма да бъдат нарушени. България има стабилна макроикономическа позиция и добро състояние на текущата и капиталовата сметки. При тези показатели левът не само стои стабилно, но дори може да се допусне, че е подценен спрямо еврото. След въвеждането на еврото, най-вероятно цените на вносните стоки ще поевтинеят, а заплатите ще се повишат.

2. Ще плащаме по-ниски лихви по кредити и по-ниски разходи за транзакции, т.е. при равни други условия ще имаме повече пари.

3. Ще привличаме повече инвестиции. Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж. Ще имаме силна международна валута и засилена парична стабилност, установена от паричната политика и надзора над банките от Европейската централна банка. Тези политики ще се водят професионално, а не под диктата на вътрешни политически интриги. Това със сигурност ще подобри бизнес климата и институционалните условия в страната, а от тук и доверието на местните и чуждестранни инвеститори.

4. Еврото не е панацея за решението на нашите проблеми, но със сигурност влизането ни в Еврозоната ще даде силен стимул за реформи и усилия за подобряване на конкурентоспособността ни – силни институции, ефективна администрация, гъвкаво трудово законодателство. Тези реформи трябваше да се случат отдавна и без тях трудно ще се отместим от последните места в европейските класации, нито да се възползваме от ползите, които членството в Еврозоната ни предлага.

5. България няма да последва примера на Гърция и твърденията в обратната посока са абсолютно нелепи. Още преди приемането на еврото, Гърция имаше големи фискални дефицити и нива на дълг (далеч над Маастрихтските критерии) в комбинация със структурни проблеми и неефективната бюрокрация. Финансовата криза допълнително влоши ситуацията. България от години поддържа строга финансова дисциплина и отдавна отговаря на критериите за дълг и дефицит. В заключение, ситуацията в Гърция не е приложима за България.

"Ако не искаме да сме в периферията на ЕС, ако искаме да сме партньори с държавите, които осигуряват близо 90% от БВП на ЕС след Брекзит и да взимаме решенията заедно с тях, ако искаме по-тясна интеграция с ЕС, тогава членството ни в Еврозоната е най-естествената стъпка в тази посока. И според мен най-важното събитие за България след приемането ни в ЕС", смята още Илияна Цанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай