"Фич": Петролът ще падне под $45 за барел

Спадът е въпреки новините за ваксините за коронавирус

"Фич": Петролът ще падне под $45 за барел | StandartNews.com

"Фич" (Fitch Ratings) очаква цените на петрол брент да паднат до 45 долара за барел през 2021 г., въпреки че има добри новини на фронта на ваксините срещу коронавирус, съобщи агенцията за кредитен рейтинг.

Това е близо с 9% по-ниско ниво от това, което прогнозира проведено от Refinitiv Eikon проучване, според което петролът брент може да се търгува около $ 49,35 за барел през следващата година, като най-честата прогноза сред анкетираните 36 анализатори е $50 за барел. Енергийната информационна администрация на САЩ пък очаква цена около $ 46,59.

Дмитрий Маринченко, старши директор на Fitch Ratings, заяви пред бизнес телевизия CNBC, че рейтинговата агенция е по-предпазлива.

"Очакваме цените на брент да бъдат средно 45 долара за барел през следващата година", посочи той в петък за CNBC. "Това предполага, че търсенето ще остане слабо най-малко до втората половина на следващата година, тъй като напредъкът с масовата ваксинация срещу Covid-19 вероятно няма да бъде много бърз".

През тази седмица Великобритания стана първата държава, която одобри за спешна употреба Covid ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech. От следващата седмица трябва да започне имунизацията на медицинските работници в страната.

Но лекари предупредиха, че вероятно ще са необходими месеци, преди ваксините да бъдат широко достъпни.

Цените на петрола се повишиха, когато няколко фармацевтични компании, включително Pfizer/BioNTech и Moderna, обявиха през ноември високи нива на ефективност от над 90% на разработените от тях ваксини.

Въпреки това Маринченко от "Фич" заяви, че ваксините "вероятно няма да окажат значително влияние" върху търсенето на петрол до втората половина на 2021 г.

"При слабо търсене и при опит на ОПЕК да управлява предлагането, за да се избегнат големи излишъци или дефицити на пазара, очакваме цените на петрола брент да достигнат 45 долара през следващата година", каза той.

В четвъртък ОПЕК и нейните съюзници във формата "ОПЕК +" се споразумяха да увеличат петролното производство с 500 000 барела на ден от януари догодина, което е доста по-малко от първоначалното споразумение през април за повишаване на добивите с 2 милиона барела на ден от началото на следващата година. Това означава, че от 1-ви януари 2021 г. съвместното ограничаване на петролното производство от "ОПЕК +" ще достигне 7,2 млн. барела на ден спрямо настоящите съкращения за 7,7 млн. барела.

След това решение петролните фючърси на брент и тези на американския лек суров петрол поскъпнаха в началото на петъчната търговия с около 2% съответно към $ 49,69 и към $ 46,56 долара. Последва обаче заличаване на значителна част от това покачване и в късния следобед фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишават с едва 0,42% към $45,80 а барел, а на петрола Брент с 0,57% към $ 49,00 за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай