Еврокомисията приема мерки срещу високата цена на тока

Повишаването на цените на енергията на едро с над 200 на сто

Еврокомисията приема мерки срещу високата цена на тока | StandartNews.com

Еврокомисарите ще приемат на днешното си заседание набор от инструменти, с които да реагират на повишаването на цените на енергията.

Колегиумът на комисарите ще изготви комюнике, в което ще анализира ситуацията в момента, мерките в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки, както и стъпките за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.

Източник от Европейската комисия припомни, че на този етап има повишаване на цените на енергията на едро с над 200 на сто. Както вече отбеляза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, те ще растат до април, като после се очаква да спадат, но ще бъдат променливи до края на зеления преход.

„Това е знак, че трябва да ускорим прехода ни към зелена енергия, тъй като сме силно зависими от вноса на твърди горива, 97 на сто от нефта и 90 на сто от газа също са внос“, припомнят от Комисията. Оттам смятат, че трябва да се подпомогнат енергийно бедните, като мерките трябва да бъдат обратими и да не подлагат на риск прехода към зелена енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай