Сряда,

ЕЦБ вкарва 700 млрд. в спасяването на икономиките

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Старт на нова, разширена програма за закупуване на финансови активи в опит да успокои финансовите пазари, дава Европейската централнна банка. Тя ще действа докато властите в отделните държави на стария континент се борят срещу опустошенията, които епидемията от коронавирус нанася върху икономиката.

На спешно заседание в късните часове на сряда ЕЦБ реши, че ще закупи до края на настоящата година държавни и частни облигации, както и търговски ценни книжа на обща стойност до 750 млрд. евро. Новата програма за "количествени улеснения" ще бъде известна като Спешна пандемична програма за покупки (PEPP).

Централната банка отбеляза, че е решила "да започне нова програма за временно изкупуване на ценни книжа от частния и публичния сектор, за да се противопостави на сериозните рискове за механизма на трансмисия на паричната политика, провеждана от ЕЦБ, и на рисковете за икономическите перспективи пред еврозоната, породени от избухването и ескалиращото разпространение на коронавирус Covid-19".

ЕЦБ добави, че покупките по новата програмата ще се извършват до края на 2020 г. и ще включват всички категории активи, отговарящи на изискванията на съществуващата програма за закупуване на активи (APP), известна като "количествени улеснения".

Извънредното решение на ЕЦБ следва предприетите спешни действия от Федералния резерв на САЩ, като глобалните централни банкери се опитват да ограничат сривовете на финансовите пазари, които рискува да допринесат за по-нататъшно разрушаване на световната икономика и в опит да смекчат резкия спад на бизнес активността.

Тъй като голяма част от Европа е блокиран на фона на епидемията от коронавирус, икономическата активност почти спря, а трусовете на финансовите пазари в крайна сметка предвещават дълбока рецесия, равна на тази през световната финансова криза от 2008 г.

Под натиска да предприеме действия за намаляване на разходите по заемите на длъжниците от страните, засегнати сериозно от вирусната пандемия като Италия, ЕЦБ стартира нова, специализирана схема за изкупуване на облигации, което ще увеличи планираните за тази година покупки до мащабните 1,1 трлн. евро. Новите покупки в размер на 750 млрд. евро се оценяват на 6% от БВП на еврозоната.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард."Няма лимити за нашата ангажираност към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите финансови инструменти в рамките на мандата ни".

Покупките на облигации ще продължат, докато "кризисната фаза" на епидемията от коронавирус не приключи, подчерта ЕЦБ и добави, че за пръв път ще бъдат допускани и покупките на нефинансови търговски ценни книжа.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички