Събота,

ЕЦБ очаква страни от ЕС да захвърлят еврото

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Европейската централна банка предупреди за повишен риск страни-членки на еврозоната да се откажат от единната валута. Банката подчертава тази прогноза в Доклада си за финансовата стабилност на еврозоната, който се публикува веднъж на две години.

Реденоминация - напускането на отделни страни членки или дори пълно разпадане на еврозоната - ще е много вероятна, ако мерките на национално и европейско ниво за облекчаване на задлъжнялостта на правителствата се окажат недостатъчни.

Европейската централна банка прогнозира, че публичният дълг в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт ще се увеличи със 7 до 22 процентни пункта през 2020 година заради мерките за спасяване на икономиките от последствията от коронавируса. Така общото съотношение дълг-БВП се очаква да се увеличи от 86 до почти 103 процента.

В навечерието на очакваното днес представяне от Еврокомисията на план за възстановяване в Евросъюза ЕЦБ отбелязва за пореден път, че повече съвместни действия на страните членки биха помогнали за поддържане на относително здравословно ниво на задлъжнялост на отделните държави.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички