Електронната търговия като начин за справяне с икономическата криза

Онлайн търговията може да бъде арена за осъществяване едновременно на най-обикновените и най-иновативните идеи

Електронната търговия като начин за справяне с икономическата криза | StandartNews.com

Търсенето на работа по време на икономическа криза понякога граничи с невъзможното. Но пред нас винаги стои една алтернатива - да стартираме собствен бизнес. А защо не онлайн магазин?

Електронната търговия е подходяща за всеки

Когато говорим за собствен бизнес в сферата на търговията, някои хора си представят малък магазин за дрехи, други имат амбиция да се конкурират с големите супермаркети, а трети се открояват с по-новаторски идеи. Онлайн търговията може да бъде арена за осъществяване едновременно на най-обикновените и най-иновативните идеи.

Електронната търговия е бързо развиваща се сфера, която се отличава с изключителна гъвкавост. Под гъвкавост имаме предвид следното:

1.      Не е нужен предишен опит.

За да продавате онлайн, единствено трябва да имате желание да се учите постоянно и в движение.

2.      Свобода при избора на категория продукти или услуги.

В интернет се продава всичко: от детски играчки до хранителни стоки и цифрови продукти.

3.      Можете да стартирате с малко капитал.

За повечето стоки няма необходимост от големи първоначални инвестиции. Може да започнете и с неголеми спестявания.

4.      Няма пречка пред търговията на различни пазари.

Всичко се случва доста бързо и лесно. Може да търгувате в България и в чужбина, използвайки само един склад. За да разраснете бизнеса, не е нужно да отваряте магазини на различни локации, а само да промените маркетинговата стратегия.

5.      Имате контрол върху времето, което инвестирате.

Можете да се занимавате изцяло с работа по електронния магазин или да го правите в свободното си време като странична дейност. Вие избирате до колко да се ангажирате с проекта.

Поради тези характеристики смятаме, че всеки човек може да открие своята ниша в електронната търговия и да си помогне финансово в настоящата икономическа ситуация.

От къде да започнем?

Започнете с избора на категория и пазарна ниша. Задайте си следните въпроси:

-        Какви познания и интереси имате?

-        С какъв капитал разполагате?

-        Колко е голяма конкуренцията?

-        Колко е голям пазарът?

-        Колко време сте склонни да инвестирате в развитието на бизнеса?

-        От какви допълнителни ресурси има нужда? (човешки капитал, складово пространство, хардуер, софтуер, платформи и др.)

Ще помогнем с отговора на последния въпрос.

Надеждна платформа за създаване на онлайн магазин, която предлага достатъчно функционалности за клиентите и достъп до най-важните маркетингови инструменти, които да водят потребители към сайта.

Вероятно ще трябва да наемете складово помещение.

Може да има специфики на продуктите, които оскъпяват и усложняват съхранението и доставката. Например, ако продавате плодове и зеленчуци, ще трябва да поддържате подходяща температура и да ги доставяте в кратък срок в невредимо състояние.

След това...

Вече знаете, че искате да създадете електронен магазин и имате идея какво ще продавате. Следващата стъпка е свързана със създаването на подробен бизнес план и уеб сайт.

Електронната търговия е реален начин да си осигурим допълнителни или дори основни доходи, когато изпитваме финансови затруднения.Тя е подходяща дейност за всеки, който желае да създаде собствен бизнес. Можете да превърнете онлайн продажбите във ваше хоби или в бъдеща професия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай