ЕК с добри новини за влизането ни в Шенген и по суша

Вярваме, че до края на тази година решението ще бъде взето, каза Йорданка Чобанова

ЕК с добри новини за влизането ни в Шенген и по суша | StandartNews.com

Европейската комисия ще призове за влизане на България и Румъния в Шенген и по суша. Това обяви Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. 

На 10 октомври 2024 г. европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния и така двете държави да станат пълноправни членки на Шенген, съобщи Чобанова.

Вярваме, че до края на тази година решението ще бъде взето, заяви още тя по време на дискусия на тема: „Цената на оставането извън Шенгенското пространство - въздействието върху България и Румъния“, организиран от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Граничният контрол по въздух и море отпадна на 31 март т.г. за България и Румъния. И двете държави изчисляват на стотици милиони евро загубите си от неприемането си в Шенген и по суша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай