Египтяни правят тотална реновация на ЦУМ. Какво ще се промени по сградата

Предвижда се да има изложбени зали за българската и египетската история

Египтяни правят тотална реновация на ЦУМ. Какво ще се промени по сградата | StandartNews.com

Проектът за трансформация на сградата на ЦУМ е изцяло български, обяви египетският бизнесмен Ахмед Насър, основател и директор на компанията "Антика Уърлд" (Antika World), ръководеща проекта, по време на представянето му днес в Българската търговско-промишлена палата.

"Имаме регистрирана компания в България. Искаме този проект да бъде мост за сътрудничество не само между България и Египет, а и между ЕС и арабските държави", посочи още той.

В отговор на въпрос Насър обясни, че целият проект е свързан с договор, който имат със собственика на сградата, като няма банки, които по някакъв начин са ангажирани. Насър обаче не каза каква е стойността на инвестицията по проекта. Не можем да обявим тази цена сега, но ще имаме общата сума на инвестицията, която ще оповестим на по-късен етап, заяви той.

Ахмед Насър обясни, че цялата трансформация на сградата ще отнеме три години и ще премине в две фази. Първата фаза ще включва партерния, първия, втория и седмия етаж и промените в тях ще отнемат около 8 месеца. За другите пространства компанията планира период от 2-3 години. Имаме директни инвестиции за всеки един проект, по отношение на инвестициите това ще бъде нещо, което ще е много ясно и прозрачно, увери той.

Няма да пипаме нищо по фасадата на сградата, а във вътрешността ще направим много добре обмислени иновации, каза още Насър. Той обясни, че за проекта компанията ще използва архитекти от България, Египет, Франция и Холандия. Ние сме много загрижени за самата сграда и няма да правим кой знае колко големи промени, каза той. Насър посочи още, че в началото на изпълнението на проекта сградата ще бъде с някои отворени пространства, но към края на годината ще бъде изцяло затворена, за да бъде завършен процесът по иновации.

Собственикът на "Антика Уърлд" каза още, че компанията има напълно интегрирана концепция за това как да трансформира сградата, която с площ от близо 50 000 кв.м.

Предвижда се да има изложбени зали за българската и египетската история, една музейна, посветена на българската роза и розово масло. Ще има търговска част, заведения за хранене и атракции, СПА център. В сградата ще има петзвезден хотел. Предвидени са конгресна зона и пространство за споделена работа, бизнес център и акселератор. Ще има и обособена част за научноизследователска дейност.

Обновяваме тази сграда като емблематична сграда за България и София и искаме този проект да бъде като хъб за маркетинг на България и "продаването" на България като търговска марка, каза Насър.

Той отбеляза, че в проекта са включени различни икономически сектори у нас, като един от най-важните е туризмът. В тази връзка Насър подписа споразумения за сътрудничество с Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти, с Асоциацията на екскурзоводите в България и с Дружество "Дамасцена".

Ще бъде предоставяна и възможност на малки и средни предприятия да наемат пространства в сградата срещу 1000 евро на месец, обясни още той.

Египтологът и бивш министър на образованието Сергей Игнатов, който е научен директор на "Антика Уърлд", коментира, че проектът има голяма стойност. Той отбеляза предвидената в проекта изложба с копия на египетски паметници и бъдещите възможности да се организират там културни събития. Игнатов добави, че Египет е много важен за България и в политическо и икономическо отношение, тъй като е ключът към Африка и Близкия изток. По думите му ЦУМ като проект е само инструмент, който ще отвори тези врати и ще покани партньорите. България е средна по големина европейска държава, но може да играе активна роля в развитие на взаимоотношенията и да отвори вратите за Египет, Африка и Близкия Изток към ЕС, смята Игнатов.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова отбеляза, че проектът за ЦУМ е много амбициозен и когато се говори за културното наследство на двете древни нации, това е един нов аспект на проекта.

Тя отбеляза важността на икономическото сътрудничество между България и Египет и добави, че БАИ е тук да подкрепя всички инвеститори и инициативи, които се предлагат. Ненова добави, че до този момент имаме инвестиции от Египет у нас от 1 млн. долара.

По думите на посланика на Египет у нас Надер Саад, който беше сред участниците в представянето, проектът ще върне не само славата и блясъка на ЦУМ, но ще бъде като живо въплъщение на растящите бизнес и търговски връзки между България и Египет. Той отбеляза положителното развитие от преди няколко месеца в двустранните отношения с проведеното първо заседание на съвместната икономическа комисия на 10 февруари т.г. в Кайро, с участието на шест български министри и подписване на двустранни споразумения. Египет има уникалното място на най-голям търговски партньор на България с Близкия Изток и Африка с оборот, който надвишава 1,3 млрд. долара, отбеляза още посланикът. Той добави, че работи в тясна връзка със заинтересованите институции в България и Египет за провеждане на българо-египетски бизнес форум, който ще се състои или в Кайро, или в София и ще помогне и на двете страни да се възползват от многото възможности за сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай