Дянков: По-ниското ДДС не помага на туризма

Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат

Дянков: По-ниското ДДС не помага на туризма | StandartNews.com

Свалянето на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка, тъй като тя помага на богатите и не помага на туризма, заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той подчерта, че от опита на други държави се вижда, че при подобни мерки цената спада с 1/4 или 1/5. По думите му ако ставката у нас се намали с 11 процентни пункта, това ще означава, че потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв.

„Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат“, допълни той.

„Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите – при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече „Мярка за подпомагане на богатите“, категоричен беше той.

Според него аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците. Дянков смята, че собствениците единствено говорят за намаляване на ставката.

Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър обясни, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори.

„Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега“, каза икономистът.

По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Дянков смята, че трябва да се готвим за трудна година, а вероятно и за трудно начало на 2021 г.

„Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60:40, но в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай