Дроновете ще навлизат все повече в минното дело

Минните специалисти ще имат все по-голяма нужда от дигитални умения

Дроновете ще навлизат все  повече в минното дело | StandartNews.com

Инж. Сергей Михалев, главен маркшайдер в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД: Наричат маркшайдерите „Очите на миньора"

Можете да ги срещнете в подземните рудници. И ако чуете, че за тях се казва, че са “очите на миньора”, знайте – това са маркшайдерите. Знаете ли какво правят?

Бърз прочит в мрежата показва, че маркшайдерството е наука, която се занимава с измервания под и на земната повърхност при прокарването на минни изработки, подземно строителство на съоръжения или подземен и открит добив на полезни изкопаеми. При проектиране на подземните или наземни работи данните, получени в резултат на измерванията, се обобщават в цифрова и графична документация, получена с методите за изобразяване на геометрични проекции. Създадената работна документации е базова за маркшайдерските измервания при ръководене и контрол на всяка подземна или наземна добивна или строителна дейност.

Ясно е, че маркшайдерът е основополагаща фигура и хората, които се занимават с професията, работят със специализирани данни, техника и технологии. Човек може да  изучава тази малко позната в обществото професия в Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски, но практиката е начинът, по който се усеща както ефектът от работата, така и тежестта на специфичното оборудване, с което се работи.

Инж. Сергей Михалев e главен маркшайдер в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Ето какво споделя за технологичните новости, навлизащи в минната индустрия, и конкретно в областта на маркшайдерството:

„В „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ попаднах през 2010 г. като маркшайдер, когато все още бях студент в Минно-геоложкия университет. Винаги съм искал да се занимавам с геодезия, тъй като я изучавах още в средното училище. Като втора специалност в университета изучавах „Маркшайдерство и геодезия“, но никога не съм и предполагал, че ще се занимавам с маркшайдерство, и то в подземен рудник. През 2012 г. станах старши маркшайдер, а през 2014 г. - главен маркшайдер“, разказва за себе си Сергей.

От опит той споделя, че слизането в рудника на един маркшайдер е свързано с носене на тежко оборудване или поне е било до скоро. В рудник „Челопеч“ преди година започва активно тестване на самообучаващ се автономен дрон. Той е разработка на стартираща американска компания Ексин, а екипът на Сергей, част от Технически служби в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, започва да работи по усъвършенстване на изкуствения интелект на „птичката“, както наричат дрона в рудника.

„Като главен маркшайдер отговарям за правилното пространствено позициониране на обектите в рудника, за всички маркшайдерски и геодезически дейности. Наричат маркшайдерите „Очите на миньора“, защото това са хората, които картират и направляват минните изработки, дават информация на останалите миньори къде се намират и накъде трябва да вървят. Нашата работа изисква да помагаме на всички да се ориентират лесно и безопасно“, обобщава значението на работата си Сергей.

Макар и да разбиват няколко дрона в процеса на работа, само половин година след началото на съвместната дейност "птичката" се справя и самостоятелно излита от определената площадка, облита и заснема подземните камери и предоставя детайлни данни под формата на гъста мрежа от точки.

„Хората на повърхността виждат резултатите от нашите маркшайдерски снимки, виждат как изглеждат изработките и къде точно се намират - като цяло виждат точното пространствено позициониране на различните обекти. Това е от огромно значение за точността на следващите дейности по планиране и добив“.

„Харесвам професията си. Харесва ми това, че всичко в нея е различно и интригуващо, а това поддържа интереса ми жив. В работата винаги има предизвикателства и след като успеем да се справим с тях, чувството на удовлетворение е невероятно. Във всяка професия има нещо специфично. С опита, който „Дънди Прешъс Металс“ ни предостави във връзка с проекта с дрона мога да кажа, че бъдещето на минното дело все повече ще бъде свързано с дигитализацията. И, разбира се, за всички, които работят и искат да се развиват, дигиталните умения ще бъдат от все по-голямо значение.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай