Доброволци построиха „Къщички на доброто” благодарение на голяма търговска верига

Кучета на Планинска спасителна служба от база „Алеко” ще имат подходящи съоръжения за зимата

Водещата ритейл верига за продукти за дома и градината Mr.Bricolage организира акцията „Къщички на доброто”, в която се включиха над 150 доброволци – малки и големи, които отделиха време за благородната кауза да се осигури комфорт на четирикраките герои на Планинската спасителна служба (ПСС).

Безспорно, звездите на събитието бяха немската овчарка Арес, с водач Симеон Табаков, и бордър колито Хари, с водач Симеон Коленцов. Те демонстрираха как ще се използват съоръженията и играчките, които се изработиха, снимаха се с гостите на събитието, а водачите им споделиха съвети за планинарите и разказаха как се обучават кучетата спасители.

Лошото време не намали ентусиазма на гостите: „Кучетата спасители идват на помощ и при най-лоши метеорологични условия, един дъжд няма да ни попречи да им засвидетелстваме нашата благодарност”, споделяха доброволците. Със съвместни усилия те завършиха 4 къщички, пригодени за тежките условия в планината, със специален размер и конструкция, изработена от термопанели, която майсторите на Mr.Bricolage вече бяха подготвили. До две седмици къщичките ще се монтират на място, в база „Алеко” на ПСС.

Освен тях бяха направени 8 хранилки и 8 скари, като за покриване на дървения материал се използва безцветно био импрегниране на базата на рафинирани растителни и минерални масла без аромат, подходящо за повърхности, които са в контакт с храна или са предназначени за приготвяне и сервиране на храна. Малките майстори изработваха играчки от въже, подходящи за тренировките на кучетата спасители, оцветяваха и си играха с Арес и Хари.  

„В Mr.Bricolage вярваме в силата на общността и значението на устойчивото развитие, като успехът на акцията „Къщички на доброто” показва, че това са ценности, които обединяват и вдъхновяват. Качеството е в основата на всичко, което правим. Затова избрахме най-добрите и подходящи материали и вложихме цялата си майсторска работа, за да създадем къщички, които да издържат на тежките атмосферни условия в планината. Но за нас качеството не е само в продуктите. То е и в начина, по който взаимодействаме със света около нас. Затова благодарим на всички, които го оценяват и отделиха време за тази кауза”, каза Андрей Евтимов, изпълнителен директор на Доверие Брико АД.

Само за изминалата 2023 г. Mr.Bricolage е реализирал дарения за над 265 000 лв. „Къщички на доброто“ е най-новата им кампания – в помощ на кучетата спасители, които работят в тежки условия, често при екстремни температури, силен вятър и сняг. Те прекарват дълги часове в издирване на хора, затрупани под лавини, загубени или ранени, и е от жизненоважно значение да имат подходящо място, където да се възстановят и починат. 

Със своята над 90-годишна история Планинската спасителна служба е единствената организация в България, която спасява човешки живот в планините. С 530 доброволци, разпределени в 32 отряда, службата разполага с уникален ресурс – обучените кучета, които играят ключова роля в издирвателните мисии. Школата на ПСС има шестима инструктори и 23 кучета, които са в непрекъсната готовност за действие. За обучението на тези кучета са необходими години упорит труд и постоянство, като техният принос е безценен – само за 2023  година те са провели 2 221 спасителни акции, което прави средно по 7 на ден. В навечерието на зимния сезон ПСС напомня за правилата за безопасност в планината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай