До какво води растежът на китайската икономика

Китай навлиза в нов етап на развитието си

До какво води растежът на китайската икономика | StandartNews.com

В последните дни стана ясно, че с подобряването на китайската икономика Азия започва да се възстановява. След по-малко от една година от първия репортаж за заразен с COVID-19 пациент Китай навлиза в нов етап на развитието си, предаде "Радио Китай".

В момента фокусът на международната общност е насочен към предстоящите президентски избори в САЩ и трудните усилия за овладяването на вируса в Америка и Европа, същевременно Китай вече е постигнал напредък в няколко ключови области.

Благодарение на строгите мерки от самото начало на епидемията, Китай в момента е единствената главна икономика, която според прогнозите на МВФ ще реализира растеж тази година.

Според официални данни, растежът на китайската икономика през третото тримесечие е бил 4,9% спрямо същия период на миналата година, а през второто - 3,2%. В началото на годината, когато епидемичната ситуация бе най-сериозна, китайската икономика спадна с 6,8%.

През септември вносът на страната отбеляза ръст от 13,2% на годишна база, особено на полупроводници, което бе от особена полза за Южна Корея.

Възстановяването на китайската икономика е благоприятно и за Япония. До септември износът на страната за Китай се е увеличил с 14%, което е най-големият растеж за изминалите две години. Причина за това е силното търсене на цветни метали, оборудване за производството на чипове и автомобили на китайския пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай