Експерт алармира: Да се готвим за най-лошия сценарий с газа

Чирен спешно да се напълни с азерски газ, казва Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен и минен форум

Експерт алармира: Да се готвим за най-лошия сценарий с газа | StandartNews.com
  • Цените са спекулативно високи, целта е да бъде принуден германския регулатор да пусне "Северен поток 2"
  • Чирен спешно да се напълни с азерски газ, казва Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен и минен форум в специално интервю за в. "Стандарт" 

 

- Имало ли е досега в историята такива рекордни цени на газа в Европа, господин Казанджиев?

- Такива цени аз не си спомням, а съм в тази сфера от 20 г. Тези цени са наистина шокови. Те поставят европейската икономика в много тежки условия. Да се надяваме, въпреки че е малко вероятно това да стане бързо, те да се нормализират. Както заяви Газпром, одобрението на "Северен поток 2" и въвеждането му в пълна експлоатация ще доведе до спад на цените за европейските потребители. Това одобрение се чака от германския регулаторен орган, който трябва да сертифицира тръбата, че може да се експлоатира. Това, което се прави от началото на годината, е да бъдат принудени ЕС и Германия да ускорят процедурите по одобрение на проекта и завършването на газопровода. Има основателни предположения, че този бум на цените е свързан с притискане на ЕС, Германия и европейските страни да действат по-бързо. Тактиката на натиска се базира на страха от предстоящата зима - че тя ще е много тежка, което е твърде вероятно да се случи. И в същото време имаме недостиг на природен газ, полупразни газохранилища, които са основен източник за посрещане на пиковите потребления през зимата.  

- Защо са полупразни газохранилищата? Заради по-малко доставки ли?

- През пролетта и началото на лятото операторите на газохранилищата се въздържаха да купуват природен газ на високи цени, за да го нагнетяват за съхранение, с надеждата, че цените все пак ще паднат през лятото. За съжаление това не се случи. Така че основната причина газохранилищата да не са пълни, са действията както на Газпром, който не предоставя достатъчно количества природен газ, така и на операторите.Голямо значение има и действието на сключените дългосрочни договори за купуване на природен газ. Газпром твърди, че ги изпълнява стриктно. Което означава, че европейските търговци на природен газ не са планирали достатъчно добре необходимостта и количествата, необходими за осигуряване на есенно-зимния сезон.

- Не е ли много странно, че търговците не са планирали добре нужните количества?

- Не бих казал, че е странно поради факта, че през последните години Газпром беше много лежерен - по дългосрочните договори се допускаха значително по-големи доставки от тези, които са по договор и това разглези търговците, които се надяваха Газпром да отговори на техните искания. Но това не се случи. Последствията ще бъдат много неприятни.

- Кога се очаква германският регулатор да даде одобрение за "Северен поток 2"?

- Преди 2 седмици беше обявено, е че срокът за сертифициране на проекта и включването му в редовна експлоатация се осъществява в рамките на 4 месеца. Което означава, че към края на годината газопроводът ще бъде въведен в експлоатация. Да се надяваме да стане по-рано. Което ще полвияе на доставките на природен газ. Допълнителни доставки на природен газ могат да се осъществят и по съществуващата газопреносна мрежа през Украйна и Полша. Но Газпром категорично се въздържа от такова решение на проблема, притискайки германския регулатор да действа по-бързо.За България се надяваме началото на годината да бъде по-оптимистично с възможността за физически доставки на природен газ от Азербайджан. Това уверяват от компанията ICGВ, която изгражда междусистемната връзка Стара Загора-Комотини. Изпълнителният директор на компанията г-жа Теодора Георгиева увери, че в края на годината газопроводът ще бъде завършен, ще започне процесът по неговото сертифициране и въвеждането му в експлоатация. Да се надяваме това да стане възможно най-бързо и България да започне да получава значително по-евтин газ от този, който в момента получава от Русия.

- Това е хубава новина. Но има вероятност още 3,5 месеца цените да се вдигат. Тази игра на нерви е съсипваща за икономиките.

- Подчертавам, че това е спекулативна цена, която се използва за принуда. Всъщност цената за България не е 900 евро, страната ни продължава да получава по-евтини доставки. Булгаргаз иска увеличение с 24% за октомври и ако го получи, цената ще бъде около 900 лв., т.е. двойно по-евтино, отколкото в Европа. Но тази цена убива българската икономика и правителството трябва да предприеме  необходимите мерки за компенсиране на индустрията. Тази игра с цените ще продължи, защото Газпром не се интересува от европейската икономика, а от собствените си интереси.

- Защо не внасяме втечнен газ?

- Неговите цени не са по-високи от тези на европейските хъбове. Големият проблем е, че България не е в състояние да осъществи физически достъп до втечнен природен газ. Т.е. даже и да го купим, няма как да го внесем, освен чрез системата на суапова сделка чрез някоя от страните. България беше възпрепятствана да си осигури достъп до гръцкия терминал за втечнен газ при Ревитуса през миналата и през тази година. Доставките на втечнен природен газ са проблематични и за Европа поради огромното търсене в Азия и насочване на значителна част от количествата към този пазар. Така че всичко в края на краищата зависи от разумната политика на Газпром.

- Както се казва - и хлябът, и ножът са у Газпром...

- Да, така е. Мислейки си върху този проблем стигам до извода, че нелоялното поведение на Газпром в крайна сметка ще има позитивен ефект - Европа да осъзнае, че зависимостта на икономиката й от доставките на природен газ от Русия е много рисково. И Европа трябва да предприеме мерки за по-дълбока диверсификация на доставките.

- Това отдавна се говори. Но да обобщим ситуацията - чака ни тежка зима, хранилищата са полупразни. Има ли опасност в един момент да останем без газ - Европа и в частност в България?

- Ами разбира се, че има такава вероятност, ако не се предприемат мерки за попълване на запасите. Ние трябва да се готвим за най-лошия сценарий. Ако не се случи - добре.

- Но как да се готвим за най-лошия сценарий?

- Максимално ефективно да се осъществи достъпът до азерски газ. Да се предприемат мерки за повишаване на доставките даже и чрез суапови сделки, за да могат известни количества да се нагнетят до края на периода в Чирен и газохранилището да бъде подплатено за есенно-зимния сезон. Защото режимът на нагнетяване има своите специфики. Но колкото - толкова. Това е обективната реалност и по-добре човек да е подготвен за риска, отколкото да се остави на съдбата.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай