Четири автомобилни гиганта позлатяват наш град. Нови заводи

250 милиона евро инвестиции само за година

Четири автомобилни гиганта позлатяват наш град. Нови заводи | StandartNews.com

Четири световни автомобилни гиганта ще позлатят Пловдив, ако осъществят намеренията си да инвестират в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ).

„Наблюдава се вълна от компании от сектора на автомобилостроенето с интерес към инвестиции в ТИЗ. Дори в момента се обработват четири такива запитвания“, заяви инж. Валентин Кънчев, член на Съвета на директорите в "Тракия икономическа зона", цитиран от „Марица”.

Тракия икономическа зона" промени визитката на България и в частност на Пловдив. За миналата година привлечените инвестиции в ТИЗ са около 250 милиона евро. А откакто официално е създадена през 1996 година досега, вложенията са за над 3.5 милиарда евро.  Открити са над 45 000 нови работни места в повече от 200 големи компании.

 „Зелената сделка и въобще зелената политика на ЕС са голям шанс за ТИЗ. Все по-често ще ставаме свидетели на релокация на производства в страни от ЕС“, посочва Кънчев. Като пример дава първата китайска фирма, която избра да инвестира в подзона „Марица“.  

Всъщност, „ЗиЕс Юръп“ е първият китайски инвеститор, който влиза в България, в областта на индустрията. Производствената база е със застроена площ 10 000 кв.м и се очаква до края на 2024 г.  да е завършена. За догодина е планирано да стартира и втори етап на строителството, което се изразява във втори завод, по-голям от първия. В "Тракия икономическа зона" китайската компания ще произвежда алуминиеви части за автомобилната индустрия. Именно с такъв профил са и другите четири заинтересовани фирми. С оглед съкращаване на веригата на доставките решението да стъпят у нас или да се релокират е правилно и обосновано.

Най-трудно е да се докара първият голям инвеститор в определена сфера. Остане ли доволен той, след това като верижна реакция идват и други производства, свързани с основното. Така се случи с „Либхер“ - първия много голям инвеститор в индустриалните зони край Пловдив. Koгaтo кoмпaниятa зaпoчнa дeйнocттa cи y нac преди 24 години, внacяшe вcички дeтaйли и кoмпoнeнти. Bпocлeдcтвиe, към днeшнa дaтa, нaд 80 български доставчици работят за немския концерн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Largo
преди 1 месец

Либхер фалира или е към фалит , айде стига сте писали щуротии за големи инвеститори защото за 1200 лв няма кой да им работи и ще затворят врати . Хората вече не са им роби

Откажи
АК 47
преди 1 месец

Капачки за вентили ще правят,а смите вентили другаде.Да ви ......... на директорския борд.

Откажи
Бунтата
преди 1 месец

Мамо,мамооооо!!!! Големи инвеститори,големо нещо!!!!!Пак ще откраднат някви големи пари и ще им духнат под опашката!!!!Банкянския БОКЛУК само това мисли!!!!!

Откажи
Димитрула
преди 1 месец

много свежа новина,желая успех,едно време имаше България "Булгаррено"!

Откажи
Татяна Ряшева
преди 4 седмици

Не ни трябват такива инвеститори.Изнасят си мръсното производство за сметка на нашата природа.Трябва да мислим какво ще оставим на децата си.

Откажи