Чакат 30 млрд. загуби за евробанките от вируса

Загубите ще дойдат от повишен кредитен риск, по-слаби приходи и като цяло плоски разходи

Чакат 30 млрд. загуби за евробанките от вируса | StandartNews.com

Около 30 млрд. евро от чистата си печалба може да изгубят европейските банки през следващите три години в резултат на негативния ефект от коронавируса, изчислиха анализатори от Goldman Sachs Group, предаде Блумбърг.

Ерозията на печалбата, еквивалентна на 7% от общата им печалба, ще бъде обусловена от повишен кредитен риск, по-слаби приходи и като цяло плоски разходи, написаха аналитици на американската инвестиционна банка.

Банките са изправени пред перспективата на по-ниски маржове в резултат на вече рекордно ниските и дори отрицателни лихви в период, когато централните банки се опитват да намалят икономическото въздействие от коронавируса.

Кредиторите с ниски нива на рентабилност в Германия, Италия и Гърция ще бъдат непропорционално засегнати от епидемията от Covid-19, докато френските, кредиторите от Бенелюкс и големите световни кредитори ще се справят най-добре, посочиха анализатори на Goldman Sachs.

С оглед на това Goldman Sachs залага на кредитори като BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA и HSBC Holdings Plc и на банки от Централна и Източна Европа като Erste Group Bank AG или Bank Pekao SA.

"Като цяло обаче европейските банки днес са в по-силна позиция, отколкото във всеки един момент през последното десетилетие по отношение на финансовата сила", се посочва в днешния анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай