Бюджетната пица отново изтънява. Драма с парите

Държавата пред избор - увеличение на данъците или инвестиции, но не от хазната

Бюджетната пица отново изтънява. Драма с парите | StandartNews.com

Времето на богатата пица с много благини приключи. След последните два бюджета, в които държавата първо трябваше да се възстанови от пандемията, а после да компенсира рязката инфлация, идва затягането на коланите.

Финансовият министър Людмила Петкова вече обяви шокиращата новина, че ако се приемат всички искания на министерства и общини, дупката в бюджета ще надхвърли 12 милиарда лева. Стане ли това, дефицитът ще е над 8 % от прогнозния БВП, което на практика означава финансов колапс.

Последните данни на финансовото министерство показват, че приходите за 2024 г. се движат според очакванията - в рамките на 9,3%. Големият проблем са разходите, които нарастват с над 15% на годишна база. 

Като се има предвид, че вече имаме месеци с дефлация, всичко това показва, че следващата година е нужда съвършено нова формула за определяне на разходите в държавата - без инфлационен бонус. Това означава, че оттук нататък нито имаме двуцифрено увеличение на заплатите, нито общините ще си получат увеличенията, които искат сега заради политическия хаос. Ясно е, че вече ще се премисля дали да се отиде към увеличаване на данъците, както искат синдикатите, независимо дали става въпрос за данък общ доход, за корпоративен налог или за отпадане на преференциалните ставки за храни и услуги. Или ще върви към търсенето на повече приходи чрез инвестиции, но не от бюджета.

Най-логично звучи идеята, подсказана от Делян Добрев (ГЕРБ), че попълването на 12-те милиарда ще стане с отдаването на концесии на големи инфраструктурни обекти.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай