Бум на барове за продан в Пловдив

Брокерите чакат цените да паднат след Нова година

Бум на барове за продан в Пловдив | StandartNews.com

Расте броят на баровете и ресторантите, които се предлагат за продажба на имотния пазар в Пловдив. Покрай домакинството на Европейска културна столица, под тепетата бяха отворени много нови заведения и там сега кризата се усеща силно.

Брокерите прогнозират, че в началото на новата година цените на тези имоти ще паднат заради завишеното предлагане.

В Пловдив на седмица излизат по две нови оферти за продажба или наем на заведения за обществено хранене или кафенета. Тъй като търсене няма, натрупването на подобни имоти вече е голямо. 

"Миналата седмица имаше няколко и то доста качествени оферти за продажба на цели бизнеси направо, защото помещения като заведения, ресторанти за обществено хранене много трудно може да бъде приспособено за нещо друго", каза брокерът Мирослав Язов.

Цените, на които се предлагат, се движат средно между 800 и 1 000 евро за квадратен метър с включено оборудване. 

"Цените са им високи. Няма да има някакви сделки в момента", уточни Мирослав Язов.

Очакванията са продажбите да започнат през февруари - март, когато е възможно цените да паднат. За момента една част от заведенията са се ориентирали към кетъринг и разчитат да получат обещаните от държавата финансови помощи. 

"Ще се мъчим до край. Аз се занимавам толкова години с това нещо, аз съм си готвач човек, няма как да спра, какво да правя, това ми е бизнеса само това умея да правя. Аз мога да готвя, да правя десерти, да правя хляб", споделя Николай Боруков, управител на ресторант.

Допреди година в града ежедневно отваряха врати нови заведения. 

"Те се отваряха покрай 2019 - бума на европейска столица. Много външни фирми влезнаха от София, Варна и т.н., но пазарът се ограничи до минимум", каза Николай Боруков.

Ръст в предлагането има и на всякакви търговски площи - магазини, офиси, хотели. Продават се обаче основно апартаменти, в които хората инвестират спестяванията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай