Булгаргаз търси в съда 110 млн. от Топлофикация

Дългът достигна до критични за „Булгаргаз“ нива, коментира шефът на газовия доставчик

Булгаргаз търси в съда 110 млн. от Топлофикация | StandartNews.com

Газовият доставчик "Булгаргаз" има заведен съдебен иск срещу "Топлофикация София" за 110 милиона лева. Искът обхваща периода на доставка февруари-октомври на настоящата година, съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Към днешна дата „Топлофикация София“ дължи 144 милиона лева. Дългът достигна до нива, които са критични и за „Булгаргаз“, коментира Николай Павлов. Изплащането на този дълг ще позволи на газовата компания да обслужва свои ангажименти по договори, категоричен е той.

След ретроактивното намаляване на цената на природния газ от „Булгаргаз“ са направили компенсаторно плащане към Топлофикация на стойност 59 милиона лева, което частично е намалило дълга, подчерта Павлов. „Ако не беше направено това плащане, към днешна дата „Топлофикация София“ щеше да дължи 203 милиона лева.“

Софийската „Топлофикация“ е най-големият потребител на природен газ в страната и най-големият клиент на „Булгаргаз“ – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното дружество, уточни Николай Павлов.

Останалите топлофикации си заплащат задълженията, стана ясно от думите на Павлов.

След водени преговори месеци наред, от газовата компания са предприели хода за събиране на вземанията по съдебен ред. Павлов определи това като „неизбежна стъпка“, която е в защита на всички потребители на природен газ, „включително и на клиентите на „Топлофикация София“.

При предишен съдебен иск на „Булгаргаз“ към „Топлофикация София“ сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена, припомни Николай Павлов.

„Считам, че решение ще бъде намерено и дългът ще бъде изплатен“, прогнозира той.

„Булгаргаз“ няма привилегировано да третира който и да е клиент, независимо дали се казва „Топлофикация София“, посочи още Павлов.

Той увери, че „потребителите на природен газ на „Топлофикация София“ няма да останат на студено“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай