Брокери: Ето ги трите места, където богаташите влагат парите си в имоти

Сигурността в световен мащаб е решаващ фактор за инвестициите в пазара на недвижимости

Брокери: Ето ги трите места, където богаташите влагат парите си в имоти | StandartNews.com

500 професионалисти събра от сферата на недвижимите имоти събра първата национална конференция на Realto Group в София. Независимо къде по света живеят, хората с пари избират сигурността - около това се обединиха българските и международни лектори на събитието.

Виетнам, Китай и Мавриций са привлекли най-много милионери за последните 10 години, сподели Лив Баген, макроикономист и специалист в сектора на недвижимите имоти. Тя, заедно с Тако Хейдинга, един от най-популярните експерти в сферата в Азия в момента, бяха почетни гости на форума в София.

“Глобалните тенденции предефинират пазара - трябва да проследим пътя на парите в световен мащаб и да сме готови за начина, по който новите поколения ще изменят потребителските нагласи”, каза още Лив Баген. “7 от 10 души в световен мащаб искат да живеят в градовете, а 67% от парите, които ще се харчат на глобално ниво след 10 години, ще идват от поколенията Y и Z”, допълни тя. Това са поколения, чието потребителско поведение е много по-различно от това на познатите ни към момента клиенти.

Експертите на форума коментираха, че през последните 100 години светът е станал свидетел на едно-единствено поколение, чието потребителско поведение не е било зависимо от сигурността. Това са хората, родени и израснали между Втората световна война и днес, и то само в някои зони на света, каквато е Западна Европа. Към момента обаче, пред хората отново стои въпросът за сигурността и той е фактор при вземането на редица решения, сред които е и покупката на имот. 

Търсенето на сигурност на спестяванията е основен двигател и на нашия пазар на ново строителство, според данните на Обединени агенции Realto. Две се водещите тенденции на този пазар у нас - ръст на обемите (около 13%), продиктуван от ръст на цените, но и все по-дълъг срок за сключване на сделка.

“Имаме растящ брой запитвания, успяваме да затворим 10% повече сделки, но срокът на сделката се увеличава  двойно - ако преди купувачите вземаха окончателното си решение до 3 месеца, сега този процес им отнема от 3 до 6 месеца”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС.

Според Весела Илиева, управляващ партньор на New Estates, постоянно нарастват средствата и усилията, които трябва да се вложат за реализацията на един проект -  признак, който демонстрира желанието на инвеститорите да привлекат купувачите първо при тях. Това, ведно с очакванията за забавяне на пазара и влизането на България в еврозоната, може да ги постави пред трудното решение в колко проекта да вложат усилия и какви.

Според Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека, макар броят сделки и цени да продължават да растат, гъвкавостта на инвеститорите ще е ключова за пазара у нас.

“Инвеститорите могат да се обособят в две основни групи. Част от тях ще преустановят продажбите си на зелено, реализирайки такива единствено след Акт 14 и работейки с по-малък марж на печалбата. А друга част, виждайки забавянето на пазара, ще разчитат на по-големи комисиони към посредническите агенции”, коментира Пейчев.

Бъдещето на пазара е в специализацията според Явор Костов, изпълнителен директор на Forton Homes. Стратегически това означава, че бизнесът следва да се съобрази с купувачите, които вече няма да търсят просто консултант по недвижими имоти, който да има експертиза във всички сфери. Те ще се обръщат към специалисти, които имат по-задълбочени познания и опит в конкретен сегмент на имотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай