Брекзит може да удари бирата "Гинес"

Появата на граница между Ирландия и кралството може да намали рязко бизнеса с тъмното пиво

Брекзит може да удари бирата "Гинес" | StandartNews.com

Прочутата ирландска бира "Гинес" (Guinness) може да падне жертва на Брекзит, алармира агенция "Франс прес". Тъмното пиво  от изпечени зърна малц, покрито с гъста кремообразна пяна, което по традиция се сервира в стъклена чаша с келтска арфа, е един от символите на Ирландия, напомня агенцията. От 1778 година бирата се произвежда в  пивоварната "Сейнт Джеймс гейт" (Saint James Gate) в Дъблин, която е разположена на брега на река Лифи, която пресича ирландската столица Дъблин.

 

От пивоварната всяка сутрин към северната част на острова тръгват камиони цистерни. По пътя те преминават през невидимата граница с британската провинция Северна Ирландия, за да стигнат до Белфаст, където бирата се налива в бутилки или кегове, преди да се завърне в Дъблин и да се натовари на кораб за износ.

 

В рамките на преговорите за Брекзит Обединеното кралство и ЕС се ангажираха да не установяват никаква граница, която може да попречи на свободното преминаване на хора и стоки от и към Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС. Така ще се запази прочутото Споразумение от Разпети петък (Белфасткото споразумение - бел. ред.). То е подписано през 1998 г. и слага край на 30-годишния кървав конфликт между протестантите юнионисти и католиците републиканци от Северна Ирландия.

След предвидения за 29 март 2019 г. Брекзит обаче тази граница ще стане външна за митническия съюз на ЕС и за единния европейски пазар. Двете страни все още не са успели да се споразумеят за задоволително решение на проблема.С наближаването на крайния срок призракът на нов граничен контрол безпокои ирландската пивоварна индустрия.

"Всяко забавяне по логистичната верига дори с 1 час би довело до допълнителни разходи за стотици евро на камион", каза директорът на Федерацията за алкохолни напитки на Ирландия Патриша Калън. Тази сума е значителна, тъй като 23 000 тежкотоварни камиона пресичат всяка година границата в името на доброто функциониране на тази индустрия.

 

Марката "Гинес" принадлежи на гиганта "Диаджео" (Diageo), който с оборота си от 14 млрд. евро през 2017 г. изглежда достатъчно силен, за да поеме удара. Компанията обаче разполага с верига за доставки, която включва стотици малки компании в Ирландия. Те снабдяват с основни суровини и досега не са си задавали въпроса за пресичането на границата.

 

"Да разполагаме с граница, през която могат да преминават безпроблемно хора и стоки, е особено важно за нас", призна президентът на "Диаджео Европа" (Diageo Europe) Джон Кенеди.

Ако се възстанови митническият контрол, "ще намерим някакво решение, ние сме голяма компания", заяви той. Кенеди обаче казва, че въвеждането на подобен контрол би могло да се превърне в "огромно бреме" за цялата верига от доставчици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай