Борисов с трети брифинг. Влизаме в чакалнята за еврото

Очаква се да съобщи най-чаканата добра финансова новина

Борисов с трети брифинг. Влизаме в чакалнята за еврото | StandartNews.com

Трети брифинг дава днес премиерът Бойко Борисов. Той ще започне в 20 ч. в Гранитна зала на Министерски съвет. На него се очаква Борисов да е с финансовия министър Владислав Горанов и да обяви най-чаканата добра новина: влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Присъединяването на България и Хърватия към механизма ERM II е една от теми в дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз, което се състоя днес. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня" на еврозоната". А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса: „България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай