Неделя,

Борисов: Проектът „АЕЦ Белене“ е изгоден за Китай

От: Редактори -
A
A
A

Отношенията между България и Китай се развиват , а за Пекин ще бъде изгодно да инвестира в проекта „АЕЦ Белене“, стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, който се срещна днес с китайския премиер Ли Къцян.

"Белене" беше част от темите на разговора между българския и китайския премиери. "Според мен това е един изключително изгоден за тях проект - политически. Изключително геостратегически за тях - за първи път Китай в Европейския съюз да строи централа. И ако ме питате мене, това би се обявило при едно посещение на президента Си Цзинпин," поясни министър-председателят Борисов. Той подчерта, че българските условия за реализацията на енергийния проект са ясни и са формулирани в стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

"Отношенията между България и Китай са доста динамични и приятелски, особено след проведената миналата година Среща на върха "16+1" в София. Тази година отбелязваме и 70-годишнина от установяването на дипломатическите връзки между двете държави", заяви Борисов.

Разговорът между двамата правителствени ръководители се състоя в рамките на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник.

В рамките на срещата между българския премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян беше обсъдено сътрудничеството в областта на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство. Дискутирани бяха и възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите между двете държави. Бойко Борисов изрази надежда, че още тази година е възможно да има посещение на китайския президент Си Цзинпин у нас и ще бъдат постигнати още конкретни договорености с Китай, особено в сферата на земеделието.

"В момента 800 милиона долара е износът на България към Китай при милиард и половина от Китай за България - преди това разликата беше космическа при тези обороти", допълни премиерът Борисов.

Двамата правителствени ръководители на България и Китай обсъдиха и създаването на мозъчен тръст "16+1", който е одобрен и се очаква да бъде подписан в София. "Няма да се учудя, ако Китайската народна банка откриe и свой център в София за финансиране на различни проекти", каза още българският премиер в Дубровник.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички