Борисов: През юли сме в "чакалнята" на еврозоната

България изпълнява стриктно Маастрихтските критерии и ще влезе в чакалнята на Еврозоната през юли, заяви министър-председателят Бойко Борисов...

Борисов: През юли сме в "чакалнята" на еврозоната | StandartNews.com

България изпълнява стриктно Маастрихтските критерии и ще влезе в чакалнята на Еврозоната през юли, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите са ни на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата под 5%, всъщност само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв. Защита на външните граници. Нула миграция," изтъкна премиерът по време на форум, с който беше отбелязана 25-а годишнина от дейността на фондация "Конрад Аденауер" в България.

България започна подготовка за членство в обменно-валутния механизъм ERM II и за тясно сътрудничество с единния банков надзорен механизъм през юли миналата година. В момента Европейската централна банка прави проверка на качеството на активите и стрес-тестове в шест банки.

Според финансовия министър Владислав Горанов, най-ранният технически срок за въвеждане на еврото е 2022, но 2023 година е много по-реалистичен вариант.

„Борисов заяви, че се очаква тази година държавният дълг на България да стане 17,5%, което ще бъде най-ниският в Европа. „Ръстът на икономиката е най-стабилен. За първи път износът за Германия е много голям. И не аз, а представител на „Конрад Аденауер“ каза, че БВП на страната някога е бил 7,5 млрд. долара – какво можеш да направиш с такъв БВП? Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите ни са на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата е под 5% - само тези, които не искат да работят, не работят, огромен фискален резерв, „Златен резерв“, и съм сигурен, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната. Което гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки. Така Европа имат пример как държава от Източна Европа може да бъде държава за пример“, каза още той.

„Нула мигранти, перфектно работи споразумението с Турция. Какво „Конрад Аденауер“ би искала повече от партията, на която помага? Още нещо – да падне мониторинговия доклад в частта с борбата с организираната престъпност. И сега това беше отчетено. Сиреч, имате една държава на изток, която като дисциплина е коренно противоположна на Гърция, имате охрана на границите, по-добри от на Виктор Орбан, и не създаваща никакъв проблем, защото със съседите сме се разбрали. Така че през тези години, в които сте харчили парите на немските данъкоплатци – те са се върнали многократно“, посочи Борисов.

„Със събраните пари от контрабандата увеличихме учителските заплати, повишихме доходите. Демокрацията дава правото на смяна на управниците, но няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме. И от фондацията не са прави, че Държавна сигурност си е отишла. Напротив – сега са децата и внуците на ДС. Даже по-силно работят сега. Но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка“, коментира Борисов и посочи, че си е изпълнил всички ангажименти, поети преди 10 години, и сега има подредена държава.

Не е случайно, че най-тъмносините в Европа дойдоха в България и ни благодарят за това, което сме направили, каза още Борисов в обръщението си към фондация „Конрад Аденауер“.

„Благодаря на фондацията за оценката за българското европредседателство – то не е на Борисов, на ГЕРБ, на правителството. То е на България. Цял свят призна, че може би е най-доброто европредседателство в последните години. И не само в чисто техническо отношение, а защото сложихме на масата една от най-трудните теми – Западните Балкани“, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че фондацията винаги се е грижила добронамерено за ГЕРБ. „Историята е тъжна, защото НДСВ се опитаха да блокират ГЕРБ като партия. Спомням, си че шефът на Европол ме заведе в Берлин и за първи път срещнах Ангела Меркел. Тя ме гледа и казва: „Учудвам се. На себе си се учудвам, защото ти си един кмет на един град в Европа, а аз съм канцлер на най-голямата държава в Европа. Ти дори не си шеф на партията си, но за България трябва полицай и затова ще те подкрепям“. Но аз казах, че „Конрад Аденауер“ не искат да ме срещнат и тя вика, че сега ще ме приемат. И се срещнах с Герхард – дал съм му отчет по всяка една тема. И стана така, че днес най-тъмносините в Европа да дойдат и да благодарят на България за това, което е направила“, коментира той. "В наше лице фондацията има партия, която спазва всички ценности, под които сме се подписали. Но по-голяма е опасността от военен конфликт и това те трябва да го отчитат и им го казах", заяви министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай