Борисов: Харчим пестеливо при огромен риск

Премиерът говори при участието си в награждаването на "Мистър и Мисис Икономика" 2019

Борисов: Харчим пестеливо при огромен риск | StandartNews.com

Запазване на данъците, инвестиране в образование, здраве, спорт, култура и археология, обеща премиерът Бойко Борисов, който снощи взе участие в церемонията по връчването на наградите на КРИБ и на списание "Икономика" - "Мистър и Мисис Икономика" за 2019 година.

Вижте още: Теодора Петкова и Атанас Добрев с отличия от КРИБ

Той изтъкна, че правителството внимателно и пестеливо харчи в условията на голямата задлъжнялост в световен мащаб на държавния и частния бизнес, като напомни, че тази задлъжнялост е огромен риск, особено за малките държави.

„Събрали сме се на мероприятие за добри новини. Благодаря на всички вас, които със своите умения, воля, предприемчивост давате възможност икономиката да продължава да расте. В много държави, когато се прави статистиката, се започва от базови стойности, много лесно се проследява развитието на една държава и можете да видите кога е бил застоят на България. От последните 10 години вървим заедно и успоредно все нагоре. Няма такава задлъжнялост в историята на света, каквато има днес в световен мащаб. Това представлява огромен риск, особено за малки държави. Затова ние харчим внимателно и пестеливо: за образованието на първо място. Дуалното обучение все повече се развива и благодаря на всички вас, които издържате паралелки“, добави още премиерът.

Той увери, че въпреки голямата задлъжнялост в световен мащаб, страната ни се стреми да харчи „внимателно и пестеливо“, но същевременно инвестира в основните си приоритети. За пример той даде големите инфраструктурни проекти в София, както и строежа на магистралите „Европа“ и „Хемус“.

По този повод Борисов реши да се пошегува с факта, че дълго време хубавият път е стигал единствено до Правец, родното място на Тодор Живков: „Аз за Банкя го оставих последен“.

„Два огромни газопровода – един за втечнен газ, за да ни даде реалната диверсификация и един транзитен, „Балкански поток“, продължи да изрежда премиерът. Той припомни, че само за последните няколко години страната ни е похарчила милиарди левове в различни проекти.

„Всичко това и пак сме на излишък", категоричен бе Борисов, който реши да се пошегува още веднъж, но този път с новите американски изтребители. „Нови, да си хвърчат“, каза той пред препълнената зала.

"Днес вашите фирми, българските работници сигурно още работят, в неделя работеха, и то истински здрави, жизнени хора", отбеляза Борисов, който бе на инспекция на магистрала "Хемус" през почивния ден.

Той не скри задоволството си, че строежът напредва. "От Търговище чак Шумен се вижда вече по магистралата. И на мен ми е кеф", каза премиерът. И обеща на предприемачите от името на правителството: "Това мога да ви гарантирам - образованието, дуалното обучение, инфраструктурата". После отново вкара чувството си за хумор, като си взе довиждане с бизнеса, но остави да го заместват на церемонията "моя мистър и мисис - Мариана и Влади", визирайки министрите си Мариана Николова и Владислав Горанов, които връчиха наградите.

„Мистър и Мисис Икономика“ е конкурс важен не само за бизнеса, много хора биха казали, че това е конкурсът на бизнеса и индустриалците в България, но аз смятам, че той е много важен и за обществото, тъй като на този конкурс, който вече се провежда 29 години, награждаваме най-заслужилите в различни категории мениджъри – хора, които няма как в живота си да получат Орден „Стара планина“ или някаква друга правителствена награда. Това каза пред журналисти председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Той посочи, че конкурсът е начинът, по който може да се изрази уважението към хората, които дават хляб на немалко българи. „Те живеят с мисълта как трябва в края на месеца да платят заплати и как трябва да продължат да инвестират и развиват своите предприятия. Развивайки своите предприятия, те развиват и българския вътрешен продукт, българския стандарт на живот. Това е начинът ние да ги похвалим и наградим. Това е морално, а не парична награда, но в крайна сметка виждам в усмивките и сълзите очите им гордостта им, че това, което правят за България и нашето общество, е било възнаградено“, добави още той.

Имаме съвместен план, точки, по които ние сме се обединили със синдикатите, и естествено ще настояваме правителството да извърши необходимите реформи и мерки, поправки в закони, обяви още Домусчиев.

„Това е нещо европейско и похвално. Точките са доста на брой, като започнем от поправки в Кодекса на труда, който е морално остарял. Тук говорим за 30 години преход, а Кодексът на труда е на 50 и повече. Стигаме и до темите за енергетика, работна ръка – доста са точките, но важното е, че ние след една продължителна работа и години на спорове и дебати вървим по правилния път. Предполагам, че на специална конференция с най-близко бъдеще, когато му дойде времето, ние ще обявим нещата, върху които сме се обединили и би трябвало да бъдат приоритет на което и да било правителство. Нямам никакви съмнения, че сегашното правителство, което е ориентирано правилно към бизнеса и към проблемите на работещите, че това нещо ще се вземе предвид“, допълни още шефът на КРИБ.

По мнението на Кирил Домусчиев през последните години отношенията и комуникацията между българските работодателски организации, каквато е КРИБ, и синдикатите, с правителството се подобряват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай