Борисов договаря голямата сделка със Сеул

Страната ни привлича южнокорейски инвеститори, а в азиатската страна интересът е голям

Борисов договаря голямата сделка със Сеул | StandartNews.com

Премиерът Борисов, начело на делегация от вицепремиер и министри заминава на посещение в Южна Корея от 24 до 28 септември, за да опредмети ангажименти, поети вече до известна степен от корейски инвеститори.

В състава на делегацията са включени вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, икономическият министър Емил Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов, пише „Епицентър“.

Посещението се готви отдавна, но за първи път за него премиерът спомена по време на визитата си с Туркменистан в средата на август. „Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са в завод за батерии на електромобили”, обяви министър-председателят по време на Каспийския икономически форум в Аваза, където се срещна с руския премиер Медведев.

По-късно икономическият министър Емил Караниколов допълни, че интересът на южнокорейския бизнес чертае широки перспективи.

Още преди две години по време на първото посещение на Борисов в Сеул беше обявено, че "Хюндай" проявява интерес за построяването на европейския завод за електромобили у нас. През август тази години Борисов уточни, че става дума не за автомобили, за батерии за електромобили. Южна Корея, заедно с Китай и Америка са най-големите производители, а заводите на LG и Samsung са безспорните лидери в бранша..

Ако това се случи, България ще бъде втората страна в източна Европа, в която азиатската страна ще изнесе производство.

Ако успеем да подпишем договор за анонсираната от Борисов сума това ще ни изкара в челните позиции на азиатските инвестиции в Европа. „Няма да отида в Южна Корея, ако не подпиша договор”, закани се Борисов

В средата на септември Емил Караниколов замина за Сеул на работно посещение заедно със заместника са Лъчезар Борисов. Това съвпадна с откриването на Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество.

„Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на редица проекти. Броят на регистрираните у нас компании с корейско участие е 249, а за периода 1996-2018 г. нетните преки инвестиции от Корея възлизат на 213.2 млн. евро, което нарежда страната сред първите 30 държави по общ обем ПЧИ за периода“, каза пред южнокорейския бизнес икономическият зам.-министър Лъчезар Борисов

На сесията присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, посланикът на Република България в Република Корея Петко Драганов, както и други представители на българското правителство.

Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона, подчерта зам.-министър Борисов. Насърчаването на стокообмена с Република Корея е приоритет, заедно с привличането на южнокорейски инвестиции.

По думите на Лъчезар Борисов през 2018 г. стокообменът между България и Корея е нараснал с близо 48%. Според него има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

От българска страна бе поет ангажимент за изграждането на стратегическо инвестиционно партньорство от нов тип, което би могло да надхвърли съществуващите инвестиционни стимули, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

В Сеул се отчита значително нарастване на интереса към България като инвестиционна дестинация. „Особен интерес има в производството на части и компоненти за водещи световни производители на автомобили, както и в бизнес услугите с висока добавена стойност, основно в сектора на информационните и комуникационни технологии“, посочи зам. -министър Борисов. В тази връзка той спомена за значимите растежи в сферите на автомобилния сектор, електрониката и електротехниката и ICT сектора.

Какво ще се подпише сега, ще се разбере по време на тридневните оживени разговори на премиера с висшето държавно ръководство в Южна Корея.

По своя програма в Сеул ще се води вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще договоря производството на нови самолети Т-50, след като американската страна се е съгласила тристранното сътрудничество – САЩ- България-Южна Корея за производството на този тип самолети.

По силата на договора за покупката на F-16 за България остават едни 50 млн. долара, които да бъдат като част от икономическото сътрудничество. България е предложила те да бъдат преориентирани за производството на изтребители Т-50, за което пък Южна Корея има предложение за изграждането на такъв завод. Тази седмица е дошло съгласието от компанията-производител на F-16 „Локхийд Мартин”, че са съгласни на партньорство с Южна Корея. Каракачанов е обнадежден, че България ще може да произвежда тези самолети.

Благодарение на благоприятния климат и географско разположение, България е известна с качествените си розово масло и вино, с многобройни минерални извори и спа комплекси. Страната има потенциал за медицински туризъм, а също така се очаква много добре известни корейски строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай