БНБ:Кредитът поскъпва след мораториума по вноските

Централната банка прогнозира по-малък спад на икономиката през 2020 г.

БНБ:Кредитът поскъпва след мораториума по вноските | StandartNews.com

След изтичането на мораториума върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19 може да се очаква известно повишение на лихвите по новите кредити поради увеличението на дела на необслужваните банкови заеми. Това е записано в новото издание на БНБ “Макроикономическа прогноза”, предаде "Труд".

Банките дадоха възможност на хората и фирмите, които имат затруднения заради Covid-19 да отсрочат банковите си заеми за срок от шест месеца. Крайният срок за подаване на документи изтече в края на септември. Заемите можеше да бъдат отсрочени до 31 март 2021 г. Но много хора и фирми ще трябва да започнат да изплащат заемите си много по-рано - ако през месец май са отсрочили заемите си, през ноември вече трябва да възобновят плащането на месечните вноски.

Влияние в посока повишение на лихвите и затягане на общите стандарти и условия по новите кредити биха могли да окажат и увеличението на рисковата премия в резултат на повишената несигурност в икономиката, понижената оценка за кредитоспособността на получателите и по-малката склонност на банките да поемат риск, гласи анализът на БНБ. От централната банка очакват през 2021-2022 г. кредитите за фирми и домакинства да нарастват, но с доста по-малък процент спрямо 2019 г.

БНБ актуализира и прогнозата си за икономиката на страната. Спрямо прогнозата от юни новите очаквания са за по-малък спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. и по-слаб растеж на икономиката в периода 2021-2022 г. Това се дължи на по-добрите данни за потреблението на домакинствата, инвестициите и външната търговия за последните месеци спрямо първоначалните очаквания.

За 2020 г. БНБ очаква икономика да се понижи с 5,5%. А за 2021-2022 г. прогнозата е за плавно възстановяване и ръст на БВП съответно с 4% и 3,8%. Икономическата активност се очаква да достигне нивото си от преди пандемията към средата на 2022 г., посочват от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай