Български фирми дават спирт на държавата

Най-големият производител "ВП Брандс Интернешънъл" мина на денонощен режим, за да задоволи нуждите на пазара

Български фирми дават спирт на държавата | StandartNews.com
  • Най-големият производител "ВП Брандс Интернешънъл" мина на денонощен режим, за да задоволи нуждите на пазара
  • Има достатъчно мощности и суровини за производство на дезинфектанти, увери Агенция "Митници"

Огромни количества спирт предоставя на държавата „ВП Брандс Интернешънъл“ АД. Притежаваната от компанията фабрика за производство на спирт от земеделски произход „Essentica” работи на пълен капацитет и в денонощен режим на работа, съобщи изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД Иван Папазов. „Essentica” е най-голямата в страната високотехнологична модерна фабрика за етанол и суровини, получени при производството му. Произведеният спирт е с алкохолно съдържание минимум 96% и отговаря на европейските стандарти за качество.
Има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти, увери преди дни Агенция „Митници“, след като от приходното ведомство проведоха разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти. Целта бе да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности. По време на разговорите икономическите оператори са дали уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.
С цел да задоволи в максимална степен нуждата от тази суровина, „Essentica” доставя приоритетно продуктите си на български предприятия, специализирани в производството на медицински спирт и на дезинфектиращи средства, както и на общини и други публични администрации. Тези доставки се осъществяват за сметка на силно намалени експортни продажби към чуждестранни клиенти, обясни още Иван Папазов. И допълни: "За да гарантираме непрекъснатост на производствения процес, подхождаме партньорски към българските селскостопански производители и плащаме авансово тяхната земеделска продукция, необходима за производството на етанол.".  
В ситуация, в която голяма част от фирмите са принудени да свиват дейността си и да съкращават персонал, „ВП Брандс Интернешънъл“ успява да задържи работниците си и да ги мотивира да работят в помощ за преодоляване на тежката за цялата страна криза.
Анализът на Агенция „Митници“ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.
Данните на Агенция „Митници“ се потвърждават и от разпространените публични позиции на компании в бранша.
Само за март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар е 60%, съобщи „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица, която дари 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в града и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. От SIS Industries също увериха, че работят с пълен капацитет в производството на дезинфектанти.
Във фейсбук странциата си от Rubella Beauty обявиха, че компанията има готовност да изпълни всички заявки, подадени от юридически лица на територията на Република България като с приоритет ще бъдат изпълнявани заявки на лечебни заведения, държавни и общински институции.
Още с обявяването на извънредното положение кабинетът отвори държавния резерв и освободи от него нужните количества спирт. Преди почти седмица зам.-председателят на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов съобщи, че от резерва действително е освободен спирт по заявка на правителството във връзка със затрудненията на населението да се снабди с дезинфектанти. И макар, че повечето болници  вече са снабдени с нужните им количества, то спирт в търговската мрежа все още трудно се намира.
Павел Кръстев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай