Българската стопанска камара - партньор по проект SWAN

По проект SWAN (Solid Waste reuse plAtform for BalkaN)

  • Българската стопанска камара - партньор по проект SWAN (Solid Waste reuse plAtform for BalkaN)

Икономиката на ЕС непрекъснато губи значително количество потенциални вторични суровини, които се намират в потоците от отпадъци. Само ограничен дял от битовите отпадъци, генерирани в Съюза, се рециклират, а останалите се депонират или изгарят. Превръщането на отпадъците в ресурс е съществена част от повишаването на ефективността на ресурсите и затварянето на цикъла в кръговата икономика. В региона на Балканите допълнителното предизвикателство е липсата на национални или регионални стратегии за ефективно управление на отпадъците, които годишно се генерират от битови отпадъци, главно от домакинства, но също така и от други източници като търговски обекти, офиси и публични институции.

През 2017 г. Програма „Балкани – Средиземно море“ 2014-2020 финансира проект SWAN, който има за цел създаване на иновативна екосистема Balkan Med със свободен достъп за всички заинтересовани страни, които ще развиват на местно ниво и ще управляват транснационални вериги за използване на отпадъците. Програмата се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите страни. Българска стопанска камара е единствения партньор от България, който участва в проекта.

С реализацията на проекта се очаква да се подобрят възможностите за съвместен бизнес и да се насърчи сътрудничеството между академичните среди и промишлеността чрез прилагането на два алгоритъма за свързване на предлагането и търсенето на твърди отпадъци; да се разработи Карта на твърдите отпадъци SWAN, да се свържат националните и транснационалните заинтересовани страни и да се разработят иновативни подходи за постигане на целите на кръговата икономика; обществеността да се запознае с кръговата икономика и индустриалната симбиоза и с концепцията за веригите на стойността чрез семинари, уебсайт на проекта, бюлетини, прессъобщения, статии и медийно отразяване. Бизнесът и гражданите могат да използват информационната система SWAN и да допринасят за постигане на целите на ЕС за повторна употреба на отпадъците.

Информационната система SWAN ще бъде достъпна и активна след приключване на проекта и ще поддържа връзките между участниците и ще може да се разширява във всички балкански страни, като включи и допълнителни участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай