България и Турция на финалната права за Фолксваген

Решават на 28 април къде ще е инвестицията за завода, в който ще се произвежда Шкода

България и Турция на финалната права за Фолксваген | StandartNews.com

България и Турция са останали на финалната права за бъдещия завод на Фолксваген в Източна Европа, съобщиха германски медии. 

Страната ни е с предимство, защото всеки произведен у нас автомобил ще бъде с 600 евро по-евтин, съобщи „Монитор“, като се позова на високопоставени членове на българското правителство. 

Дали у нас ще се произвежда Шкода, ще стане ясно в края на април. Очаква се инвестицията за новия завод да е над милиард евро, но и в България, и в Турция, разходите за труд са значително по-ниски, отколкото в Германия. Това е и причината сглобяваните у нас автомобили Skoda да излизат от линията за по-малко пари.

Финалното решение ще бъде взето след заседание на Надзорния съвет на VW на 28 април. Икономическата и политическата ситуация, както и липсата на членство на Турция, дават на България предимство в надпреварата.

Според източниците на DPA, България продължава да има добри шансове германската инвестиция да е на територията й. Държавен глава, управляващи и опозиции работят и подкрепят бъдещия проект за привличане на стратегически инвеститор от този ранг. Надеждата да има толкова голям вложител у нас беше подкрепена и от посещението на германския президент Фpaнĸ-Baлтep Щaйнмaйep, което приключи миналата седмица. По време на визитата му бяха посетени Пловдив и София - двата града, където може да бъде построен заводът, пише Марица.

Въпреки желанието на управляващите бъдещото производство да бъде в бедната Северна България, това не е възможно заради липсата на инфраструктура.

Страната ни е готова да поиска от Европейската комисия да предостави държавна помощ на Vоlkѕwаgеn, но преди това е необходимо да се сключи меморандум за сътрудничество между нашето, германското правителство и инвеститора.

През март тази година стана ясно, че профсъюзът на Vоlkѕwаgеn се противопоставя на плана на главния изпълнителен директор Хърбърт Дийс за преструктуриране на световната империя на VW с цел тя да е по-бърза и по-ефективна. Най-остро профсъюзът се опълчва на идеята да се построи нов, нискобюджетен завод в Източна Европа, посочвайки отложени минали проекти за превозни средства, както и възможностите да се продължи използването на няколко съществуващи завода в Германия и други европейски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай