Бизнесът: Точково напояване, не пари от хеликоптер

АИКБ иска прекрояване на мерките

Бизнесът: Точково напояване, не пари от хеликоптер | StandartNews.com

Точково напояване, а не пари от хеликоптер. Така метафорично бизнесът ще иска да бъдат прекроени мерките в подкрепа на заетостта и хората. Новината съобщи председателят на АКСБ Васил Велев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова Нюз.

Поискахме две срещи с икономическия екип – за националния план за възстановяване и за антикризисните мерки. По първия вече имахме разговори, по втората тема срещата ще е в сряда, каза Велев. И уточни: „Ние не искаме нищо различно от това, което имат като конкурентна среда компаниите в държавите от ОИСР.”.

Индустрията вече се възстановява. Това се вижда и от статистиката и от резултатите от предприятията. Имаме ръст на износа за март 27% на годишна база. Подобна е картината с ръста в преработващата промишленост, както и в търговията на дребно. Възстановява се и пазарът на труда, съобщи Васил Велев. Той изнесе данни за безработицата. В момента тя е 6,3% за първото тримесечие. Миналата година България е загубила 163 000 работни места, още 23 000 са загубени за първите три месеца на тази година. Но трендът вече се променя – имаме повече назначени от съкратени, каза Велев.

Но възстановяването не е за всички сектори и не е равномерно. Затова АИКБ предлага мярката 60:40 да се промени на 75:0 или както бизнесът я нарича 100:75. В момента мярката 60:40 е разточителна и в неправилен дезайн, трябва да се преработи. Държавата да поема заплатите на работници само за времето, в което предприятието не работи. Тази мярка трябва да продължи още три месеца. И да важи само за периодите, когато предприятието има спад в производството над 20 % и когато не работи. Образно казано, искаме напояването да е точково, а не пари от хеликоптер, категоричен бе Велев.

Трябва мярка за компании с голям спад в продажбата. Тя трябва да действа при спад по-голям от 30% на продажбите. Не само хотелите имат такъв спад, авиокомпаниите също. На тях не им е забранено да работят, но нямат пътници. Те са на ръба и отвъд него на оцеляването, каза още Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай