Бизнесът скочи срещу подбиващи цени на тока

АОБР сигнализира за продажбата на електроенергия на занижени цени от Топлофикация София

Бизнесът скочи срещу подбиващи цени на тока | StandartNews.com

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за продажбата на електроенергия на занижени цени от „Топлофикация София“. От Асоциацията внасят и сигнал до главния прокурор.

"На 16.07.2020 г. чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса, анонимно за секунди се сключи сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември 2020г. Докато се извършваше тази далавера, общинското дружество „Топлофикация София“ обясняваше как ще връща пари на столичните абонати – нещо, за което дружеството няма никаква заслуга, това се дължи на общата европейска воля за свободен пазар, добрата работа на Булгаргаз, подкрепена от правителството и КЕВР. И така, докато едни работят, други просто крадат – имаме информация, че именно „Топлофикация София“ е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия. Експертната оценка е за директно причинени щети за 2,2 млн.лв. С други думи, ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, ощети всеки свой абонат с по 5 лева!", пишат от АОБР в писмо до медиите.

Според Асоциацията ощетена е и Столична община като собственик на дружеството – собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в „Топлофикация София“.

"Всъщност, вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален – на дружества като „Топлофикация София“ се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме! Именно с цел санкциониране на подобно поведение, недопускане на бъдещи такива „изгодни сделки“ и упражняване на обществен контрол, внасяме сигнал до главния прокурор", заявяват още от АОБР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай