Бизнесът пак ще пие студена вода за тока

Фирмите искат 180 лв. компенсации за октомври, кабинетът дава по 110 лв. за 2 месеца

Бизнесът пак ще пие  студена вода за тока | StandartNews.com

 

  • Кой ще ни обезщети за безумните цени през август и септември, питат предприемачите
  • Фирмите искат 180 лв. компенсации за октомври, кабинетът дава по 110 лв. за 2 месеца

 

Бизнесът пак ще пие една студена вода за тока. Вместо исканите от фирмите компенсации от 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР и реално платената за месеците август, септември и октомври, бизнес потребителите ще получат помощ от 110 лв. за мегаватчас за октомври и ноември. Това обяви вчера премиерът Стефан Янев. Става дума за над 630 хил. небитови крайни клиенти, уточни той.Изплащането ще започне от началото на следващия месец с октомврийските сметки за ток. То ще става чрез сключени договори между енергийното министерство, търговците на ток и доставчиците последна инстанция. Бюджетът на програмата е 450 милиона лева. Те ще дойдат от предсрочно взет дивидент от АЕЦ "Козлодуй" и поради това не се налага актуализация на бюджета. Обезщетенията ще бъдат изплатени до края на годината, каза още Янев. И допълни, че мярката допълва другите временни мерки за справяне с нарастващите цени. Една от тях е  между 15 и 30 лв. компенсация за 256 000 малки фирми, които не са успели да сключат договор с доставчик от 1 юли и купуват на свободния пазар.Следващата седмица енергийният министър ще се срещне с ЕРП-тата и държавния преносен оператор, за да се обсъди как те да бъдат компенсирани за нарасналите технологични разходи, стана още ясно на извънредния брифинг.Съвсем други изчисления обаче са направили от работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, ССИ и синдикатите КНСБ и "Подкрепа".Компенсациите за всеки изразходван мегаватчас електроенергия трябва да са 74 лв. за август, 94 лв. за септември и 180 лв. за октомври. Това са изчисленията на бизнеса, направени на база на договореното с правителството след масовия протест във вторник, съобщи за "Стандарт" Станислав Попдончев, зам.- председател на БСК. След два тура на разговори със служебния премиер Стефан Янев и после с енергийния министър Андрей Живков, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обявиха, че са се договорили за изплащането със стара дата - от юли, на75% от разликата между прогнозната пазарна цена за тока, приета от КЕВР до юли 2022 г., която е 119 лв./МВтч, и действително платената цена, която в последните два месеца главоломно расте. За 20 октомври средната цена на доставките на ток е 372.17 лв./МВтч, а доставките в рамките на 19 октомври струват средно 429.25 лв.Друга договорка след протестите бе да не се чака актуализация на бюджета или приемане на новия за 2022 г., както предложи служебният премиер Стефан Янев за първоначалното решение за компенсации от 50 лв,. а парите да се осигурят още в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Точният механизъм за обезщетението трябваше да бъде ясен в сряда, когато се очакваше да бъде одобрен от Министерския съвет. На заседанието обаче изобщо не бе разгледана подобна точка.В четвъртък

  • бизнес и синдикати реагираха с ново писмо до президента и премиера

в което настояват за среща, за да се обсъдят неотложните въпроси. "Критичната ситуация за голям брой потребители на електрическа енергия на свободен пазар ни кара да бъдем настоятелни в търсенето на конкретни решения в кратки срокове. Цените на електроенергията растат "необуздано" и стойността на мегаватчас постоянно бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лв. за мегаватчас средна прогнозна цена на КЕВР на електроенергията за периода юли 2021/юни 2022 г., цената за месец август беше 218.17 лв., за месец септември - 244.50 лв., а за първите двадесет дни на месец октомври вече е 368.60 лв.,  като не може да се прогнозира какъвто и да било "таван на цените", при това преди да е настъпила зимата", пише в писмото, подписано от председателя на АИКБ Васил Велев, който представлява и другите три работодателски организации без КРИБ и шефовете на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов. В него се припомня, че на проведената кръгла маса на 18.10.2021 г. по тези въпроси са обсъдени редица възможни мерки, а след протеста на следващия ден представители на протестиращите са били приети от вицепремиера Гълъб Донев, министъра на енергетиката Андрей Живков, шефа на КЕВР Иван Иванов и други, на която отново е било потвърдено, че се работи по вече обсъжданите мерки. Дори са били посочени конкретни механизми за финансово компенсиране на широк кръг стопански потребители, включително чрез Фонд "Сигурност на Енергийната Система". "От наша страна, ние потвърдихме подкрепа за готвените мерки, но все още не виждаме резултат", пише още в писмото. В него се настоява за среща след 22.10.2021 г., на която да се обсъдят предложените мерки за финансова компенсация на небитовите потребители, а именно възстановяване на 75 % от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита).

  • Възстановяването на надвзетото да се извършва до нормализирането на цените

настоява още бизнесът. Да се обсъди и план за недопускане на ценова ескалация през зимата 2021/2022."Обещаните компенсации са за октомври и ноември, но токът започна да расте главоломно още през юли. Тези три месеца за наша сметка ли ще са?", питат предприемачи.

  • "Разговорите ни с властта са като през развален телефон"

коментира пред "Стандарт" шефът на КНСБ Пламен Димитров. И добави: "Ние не смятаме достигнатите върхови стойности в цената на електроенергията, а само усреднените за целия месец. За септември те са 280 лева, а за октомври - над 300 лв. за мегаватчас".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай