Бизнесът обеща да вдигне заплатите догодина

Работодателите обаче не са единодушни в процентните ръстове на възнаграждението...

Бизнесът обеща да вдигне заплатите догодина | StandartNews.com

След срещата при премиера работодателските организации декларираха възможност през следващата година да бъдат увеличени заплатите в дружествата, които са членове на националните бизнес организации. Работодателите обаче не бяха единодушни в процентните ръстове на възнаграждението, като за средната заплата те варираха от осем на сто до двуцифрени стойности.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че тази година има ръст на инвестициите от 2 на сто, а бизнесът инвестирал в машини и съоръжения, което, по думите му, е доказателство, че деловите среди искат да останат в България. Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че политиката по доходите обхваща над 3 млн. души, от които само половин милион са заетите в публичния сектор, за повишението на чиито заплати има ангажимент държавата, а останалите не се определят от нея.

По темата за протестите от КРИБ ги определиха като малобройни, които затрудняват икономиката и хората. Според Кирил Домусчиев решенията в държавата не може да се вземат под уличен натиск. На държавата й трябва стабилност, един служебен кабинет или нови избори със сигурност няма да помогнат за увеличаването на доходите на хората и за ръста на нашата икономика, заяви председателят на КРИБ. Той призова правителството да вземе необходимите мерки по отношение на протестите и се обърна към партиите да престанат с "популистките изказвания".

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че Палатата не е привърженик на изразяването на определени позиции чрез протести, защото те трябва да бъдат добре аргументирани. Министър Караниколов посочи, че в демократична държава всеки има право да протестират, без да пречи на останалите.

Днешната среща на министри, на представители на бизнеса и на синдикатите беше с цел да се опитаме да решим какво да бъде направено следващата година за да бъдат решени проблемите, които хората поставят каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Факт е, че има нужда тенденцията за двуцифрен ръст на доходите да продължи и да бъде гарантирана през следващата година подчерта Димитров. В частния сектор работят 78 процента от заетите и искаме до фирмите да стигне тази договореност за по-високи заплати, добави той.

Днес коментирахме горещия пазар на труда и липсата на кадри. Затова в страната могат да бъдат привлечени десетки наши сънародници от Украйна и Молдова, които да работят при не по-лоши условия от нашите работници, каза Пламен Димитров.

На 3 декември в Катовице, Полша, започва Срещата за климата и енергетиката, на която президентът Румен Радев ще представлява България. Той трябва да защити позицията, която синдикати, работодатели и министри изготвихме за защита на българския въгледобив и производството на електроенергия от тези въглища.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов уточни, че следващата седмица, синдикатът организира шествие в подкрепа на българската позиция за запазване на въгледобива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай