Бизнесът на война. Блокади и шествия

Срещу начина на въвеждане на зеления сертификат

Бизнесът на война. Блокади и шествия | StandartNews.com

Представители на бизнеса, пострадал от новите ограничителни мерки, блокираха кръстовището на "Орлов мост" в София. Те се събраха на национален протест срещу неадекватните мерки на служебното правителство срещу COVID-19.

Според представителите на бизнеса сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити.

Над 80 на сто спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения, съобщиха тези дни от протестиращите организации.

"Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност", заяви заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров 

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане на "зеления сертификат" да се въведе стимулираща мярка "60 на 40" без оглед спада на оборота.

Той подчерта, че браншът е за здравния сертификат, но е против начина на въвеждането му - "от днес за утре", без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес от община Перник, заедно със собственици на фитнес зали, блокираха малко след 15 ч. движението по пътя Перник - София, като спряха движението на светофара при село Драгичево.

Протестът все още продължава. Образували са се дълги колони от автомобили в двете посоки.

Протестно шествие премина и през възлови улици в Търговище. Представителите на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха към сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

Стотици варненци излязоха на протест днес срещу противоепидемичните мерки. Те се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на протестно шествие по главните улици на града. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай