Бизнесът плаща да учиш професия

Инженери и технолози влизат в класната стая вместо учителите

Бизнесът плаща да учиш професия | StandartNews.com

София. Бизнесът ще започне да плаща на бъдещите си работници, още докато учат в училище. Съгласно нов проект на просветното министерство, който стартира наесен, фирмите ще плащат издръжката на ученици от техникумите, докато усвояват професия. Срещу стипендията младежите се задължават да работят в тях поне 6 години след завършването си. По този начин министърът в оставка акад. Стефан Воденичаров все пак реализира идеята си да възроди техникумите, която лансира още при назначаването си на поста. Тогава той заяви, че фирмите отчаяно се нуждаят например от стругари и заварчици, и един от начините да си ги набавят е публично-частно партньорство.

Първоначално проектът ще стартира само пилотно. Съгласно него фирмите ще поръчват на професионалните гимназии паралелки със специалностите, от които ще имат нужда след четири или пет години. На тази база ще се планира и държавният план-прием в професионалното школо в съответния регион. Разчетите ще се правят на базата на паралелка от 26 души. По изключение обаче ще се допускат и паралелки, в които младежите се обучават в два вида професии. Компаниите ще сключват договори с учениците да им плащат издръжката през четирите или пет години обучение. Докато децата са непълнолетни, договорите се сключват с родителя. Ако ученикът продължи в университет, споразумението може да се промени, като фирмата му плаща стипендия и за тези години, а след това му намери работно място, съобразено с по-високата му квалификация.

Новост в проекта е също, че учебните програми, по които ще учат младежите, ще бъдат изготвяни съвместно с фирмите.

До 10 клас по специалните предмети на децата ще преподават учители, а в 11 и 12 в класните стаи ще влизат инженери, технолози и изявени работници от фирмата. На тях ще се заплаща допълнително за преподавателската дейност, като се сключат граждански договори за нея. Преди това трябва да минат специален курс по методика на обучението. Практиката ще се провежда директно в предприятието, като по желание то може да плаща допълнително на децата за положения труд. По време на практиката учениците ще имат наставници - инженери, технолози или работници. Всеки от тях ще отговаря за един или двама ученици. Самите учители пък ще изкарват курс в предприятията, за да са в течение с новостите в съответната професия.

Просветното министерство е посочило и съответните срокове, в които трябва да стане това. Някои от тях са буквално "от днес за вчера", тъй като кампанията по приема на нови ученици стартира всеки момент. Предприятията, които искат да се възползват от офертата, трябва още до 30 март да сключат договор с професионалната гимназия и просветното министерство. Също дотогава трябва да бъде утвърден и държавният план-прием по съответната професия. До 30 юли е срокът за разработване на експериментален учебен план. До 30 август тече сключването на договори между кандидатите за обучение, предприятието и училището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай