Бизнес и синдикати в рязък спор за Бюджет 2021

Бизнесът има възражения по предложенията на правителството, тъй като са направени в период на криза. Синдикатите искат увеличаване на максималния осигурителен доход

Бизнес и синдикати в рязък спор за Бюджет 2021 | StandartNews.com

Отпускането на пари за мярката 60:40 за запазване на заетостта през следващата година е един от основните спорни въпроси между бизнеса, синдикатите и правителството. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъдиха проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина, предаде БНР.

Онлайн заседанието продължи пет часа.

Бизнесът има възражения по предложенията на правителството, тъй като са направени в период на криза. Синдикатите искат увеличаване на максималния осигурителен доход.

Спорен остана въпросът за изплащането на болничните.

Според КНСБ това е най-щедрият бюджет напоследък заради предвидените близо 4,4 млрд. лева в повече като разходи. 1,2 млрд. лева отиват за заплати, в образованието има 820 млн. лева повече, в здравеопазването 680 млн. лева и за социалното осигуряване, подпомагане и грижи - над 2,3 млрд. лева повече.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България не крият притесненията си от 10 млрд. лева дефицит и питат как е формиран и за какво се харчи този дефицит.

Синдикатите са „за“ ръст на минималната работна заплата, работодателите „против“ – заради кризата. Синдикатите одобряват добавките към пенсиите и детските. Според бизнеса значителна част от т.нар. „еднократни“ разходи рискуват да се превърнат в постоянни и така се застрашава дългосрочната фискална устойчивост.

От Българската стопанска камара възразяват срещу възприетия подход при изготвянето на бюджета за 2021 година, заложените параметри на разходните политики, предвиденото значително увеличаване на дела на държавния дълг. Не подкрепят бюджетната политика за капиталови разходи, които бележат близо 19% спад спрямо отчета за миналата година. Според организацията това вреди на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай